Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Vláda sahá na platy státních zaměstnanců

Vláda sahá na platy státních zaměstnanců
zdroj: tisková zpráva

Podle pondělního rozhodnutí vlády nesmí ministerstva svým zaměstnancům minimálně do května vyplácet jedno procento peněz určených na jejich platy. Zaměstnancům státu tak hrozí, že jim příjmy klesnou. Uvádí to deník Právo.

Takzvaní státní zaměstnanci, kteří jsou vázáni na státní rozpočet, reálně hrozí, že letos dojde k poklesu jejich platů, ačkoli Sněmovna rozhodla, že platy zůstanou na loňské úrovni. Vláda totiž rozhodla o snížení financí v jejich případě o jedno procento a to do května. Týkat by se to ale mělo jen pohyblivé, nikoliv základní složky platu.

Toto vcelku „nevinné" rozhodnutí vlády ovšem znamená, že v přepočtu na rok celkem přijdou o 1,37 miliardy. „Kdybychom to vydělili půl miliónem zaměstnanců, kterých se opatření může týkat, v průměru by připadlo snížení příjmů na jednoho zaměstnance o 2,7 tisíce korun, tedy asi 200 Kč měsíčně," zmiňuje k tomu Právo.

Podle premiéra Jana Fischera však rozhodnutí vlády vůbec neznamená, že by úředníkům a dalším zaměstnancům veřejného sektoru klesly platy celkově. Týkat by se to mělo zřejmě jen odměn. „Šéfové by měli být velmi opatrní s vyplácení odměn, velice obezřetně zvyšovat osobní příplatky či příplatky za vedení," vysvětlil premiér rozhodnutí.

Vláda pak po květnu rozhodne, jak bude postupovat dál. Pokud se bude vývoj ekonomiky ubírat špatným směrem, mělo by vládní opatření platit dál. Vše ale bude záležet na tom, jestli se ve státním sektoru tímto opatřením peníze ušetří, či nikoliv.

Zásah vlády odbory kritizují

Odbory však s takovým postupem nesouhlasí.  Podle Aleny Vondrové, předsedkyně odborové ústředny sdružující právě zaměstnance placené státem, se jedná o reálný pokles platů. Zmrazí to navíc možnost postupů do vyšších platových tříd, krácení odměn může vyvolat i soudní spory.

„Navíc nepůjde o žádné vázání, jde o trvalý trend," varuje Vondrová s poukazem na připravovanou tzv. exit strategii vlády. Tam totiž mezi body protikrizových opatření a způsobů ke snížení schodku veřejných financí je i snižování mzdových výdajů resortů o jedno procento ročně následující tři roky.

Vondrová také poukázala na to, že trend jde opačným směrem než jak rozhodla sněmovna. Ta platy na letošní rok svým rozhodnutím z prosince loňského roku zmrazila, nikoli snížila.

Na platy zaměstnanců navázaných na státní rozpočet má jít letos kolem 137 miliard korun. Tato částka od devadesátých let pravidelně stoupá, s výjimkou letošního roku, upozorňují ale analytici.

Sobotka: problémy mohou nastat ve školství

Pro zmrazení platů v prosinci hlasovaly především dvě strany - ČSSD a KSČM.  Podle prvního místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky může rozhodnutí vyvolat problémy v mnoha sektorech, zejména ve školství. „Je to však rozhodnutí vlády, tedy exekutivní, které nová vláda, která vzejde z parlamentních voleb, může zvrátit," řekl Právu Sobotka.

Finanční expert KSČM Jiří Dolejš poukazuje na to, že kabinet je nejspíše opatrný při očekávání vývoje ekonomiky v letošním roce. V každém případě tento problém prý vyřeší květnové volby.

www.parlamentnilisty.cz