Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Vědci zjistili, jakým způsobem lososi nachází svůj původní domov

Vědci zjistili, jakým způsobem lososi nachází svůj původní domov
Lososi (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Nová studie amerických vědců přinesla první prokazatelné důkazy podporující teorii, že se lososi při migraci zpět do místa svého narození řídí magnetickým polem Země. Stejný mechanismus prý s největší pravděpodobností při návratu používají i další mořští živočichové. Zprávu o tom přinesla na svých stránkách BBC.

Studie uveřejněná v periodiku Current Biology dokázala, že lososi využívají magnetické pole k rozpoznání cesty zpět do svého rodiště, kam se vrací za účelem rozmnožování. Konkrétně jsou díky těmto impulzům schopni rozpoznat místo, ve kterém se poprvé dostali do moře. Jinými slovy díky magnetickému poli naleznou ústí té řeky, ze které připlavali do moře. Do svých domovských řek se vrací po několika letech strávených v moři.

Způsob, kterým se lososům intenzita magnetického pole u ústí dané řeky „zapíše do paměti“, je vědcům zatím neznámý. Předpokládají však, že se patrně jedná o určitý neurologický proces vyvolaný přechodem ze sladké do slané mořské vody. Ve chvíli, kdy se pak losos ocitne ve správné řece, začne se řídit chemickými podněty. Ty ho zavedou až do jeho rodného potoku.

Zdroje:
bbc.co.uk