Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Véčka si nechají "kálet" na hlavu dál. Odborníci vědí proč

Véčka si nechají "kálet" na hlavu dál. Odborníci vědí proč
zdroj: Mediafax

POLITOLOGOVÉ Na počty vládních krizí už pomalu nestačí prsty jedné ruky a Věci veřejné opětovně zvažují odchod z vládní koalice, tentokrát nejvážněji, neboť k tomu mají prý reálný důvod. Nejde o personální obsazení ministerstev ani o křížení volebních programů jednotlivých stran jako v minulých půtkách, nýbrž o poslední nahrávku nezařazené poslankyně Kristýny Kočí. Na té politička sama sebe nahrála a hovoří o pokusu premiéra Nečase a ministra Kalouska ji uplatit.

Redakcí oslovení politologové ovšem i přes sílu prohlášení uražených véčkařů vesměs nepředpokládají, že by nejmenší koaliční partner vládu opustil.

Faktický lídr strany Vít Bárta v pátek situaci vyšponoval svým prohlášením. “Včerejší reakce koaličních partnerů je výsměchem Věcem veřejným a je patrné, že koaliční partneři zapomněli na to, jak loni otevřeně podporovali snahy Kristýny Kočí o rozbití poslaneckého klubu. Je na grémiu a na regionech, co bude dál,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím ve čtvrtek dokonce vyzval grémium, aby vládu opustilo. Do už tak napjaté situace se ještě vložili svými osobními invektivami ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a kontrující premiér Petr Nečas.