Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 15°C Polojasno

Vatikán oficiálně uzná stát Palestina

Vatikán oficiálně uzná stát Palestina
Papež František | zdroj: Profimedia

Vatikán dnes podepsal vzájemnou smlouvu se zástupci Palestiny, ve které ji uznává jako samostatný stát. Dohoda bude pravděpodobně oficiálně podepsaná o víkendu, kdy do Vatikánu přijede palestinský prezident Mahmúd Abbás na svatořečení dvou jeptišek narozených na území Palestiny, píše italský deník La Repubblica.

V dnešní smlouvě se poprvé o Palestině píše jako o "Státě Palestina" místo dosud používaného názvu "Organizace pro osvobození Palestiny", což je bráno jako uznání Palestiny jako státu. "Ano, je to uznání, že stát existuje," potvrdil vatikánský mluvčí Federico Lombardi.

V úvodu textu se píše o "naději na řešení palestinské otázky a konfliktu mezi Izraelci a Palestinci" tak, aby byli schopni vedle sebe fungovat. Izrael však na krok Vatikánu reagoval odmítavě. Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí uvedl, že je Izrael rozhodnutím "zklamán" a že tento krok rozhodně neprospěje obnově mírového procesu.

Na konci listopadu 2012 se palestinský stát rozhodlo uznat Valné shromáždění OSN a Svatý stolec tehdy rozhodnutí uvítal. Při Vatikánu již od loňského roku funguje palestinský velvyslanec.

Zdroje:
repubblica.it, ilpost.it