Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

V Británii přibývá veřejných opraven, jsou v kavárnách, kostelích i v hospodách

V Británii přibývá veřejných opraven, jsou v kavárnách, kostelích i v hospodách
Ilustrační snímek | zdroj: Facebook: bfz Regensburg Neumarkt Abensberg

V Británii v posledních letech přibylo veřejných opraven - lidé se scházejí v komunitních centrech, kavárnách, kostelích, knihovnách nebo hospodách a často bez nároku na honorář opravují drobné i větší předměty, elektroniku i oblečení. List The Guardian hovořil s několika lidmi, kteří tyto podniky buď sami založili, nebo do nich docházejí.

"Vždycky jsem byla zručná. Dokázat vyřešit něčí problém a k tomu zabránit tomu, aby se nějaká věc vyhodila, je ohromně vděčná činnost," popsala 49letá Cath Snowová, která jinak pracuje jako dodavatelka zemědělské techniky v anglickém hrabství Dorset. "Lidé nám nosí různé sentimentální předměty. Můj oblíbený byly ručně šité šaty jedné starší paní, která už ale nedokáže kvůli nemocnému zápěstí pracovat s jehlou," řekla Snowová.

"Moc dobře vím, kolik věcí dnes končí na skládce. Kavárna s opravnou je skvělý způsob, jak svým dětem můžu ukázat řešení, namísto toho, abych o něm jen mluvila," dodává 29letá Harriet Bavleyová z Carmarthenu ve Walesu.

Elektrotechnik Peter Gardiner kavárnu s opravnou založil před čtyřmi lety poté, co jeho syn zemřel na nádor na mozku. Místní komunita v Aston Clinton v hrabství Buckinghamshire na neúspěšnou léčbu vybrala stovky tisíc liber a kavárna podle něj byla způsobem, jakým se rozhodl lidem štědrost vrátit a jemu samému pomohla přečkat temné životní období.

"Pořádáme v místním kostele shromáždění každý měsíc," popsal Gardiner s tím, že kdokoliv může přinést předmět k opravení zdarma. "Já sám dělám telefony, tablety nebo rádia. Překvapivě lidé nosí hodně hodin. Pak máme šicí sekci nebo dobrovolníka na šperky. Každý člen našeho týmu se specializuje na něco jiného," dodal Gardiner.

Zdroje: