Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Utrpení po bouři. Ve Vanuatu lidé musí z nouze pít mořskou vodu

Utrpení po bouři. Ve Vanuatu lidé musí z nouze pít mořskou vodu
Po řádění bouře lidé nemají kde bydlet, vše je mokré, schází potraviny i pitná voda | zdroj: Profimedia

Záchranářům a humanitárním organizacím se na některé z odlehlejších ostrovů tichomořské Vanuaty poškozené víkendovým orkánem Pam podařilo dostat teprve dnes. Lidem chybí kromě příbytků i jídlo a kvůli nedostatku pitné vody jsou nuceni už druhý den pít mořskou, píše britský server BBC.

Z ostrovů přicházejí zprávy, že situace je mnohem vážnějších než v hlavním městě Port Vila. Ostrovy vypadají jako by lehly popelem při lesním požáru.

Desítky tisíc lidí jsou bez střechy nad hlavou, chybí potraviny i pitná voda. Většina vesničanů si totiž pěstovala vlastní plodiny, které bouře a přívalové deště zničily. Už dva dny musí ostrované pít mořskou vodu, i když pití slané vody je pro organizmus škodlivé. Voda zničila i zásoby dřeva, lidé si nemají čím zatopit.

Obrovské škody utrpěl ostrov Tanna, na kterém žije asi 30 tisíc lidí. Ležel přímo v cestě orkánu dosahujícího rychlosti až 300 kilometrů v hodině, vítr proto zničil veškerou úrodu, plantáže i obydlí. Obdobně dopadl menší ostrov Tongoa, ve kterém bylo zničeno asi 95 procent budov.

Záchranáři se stále nemohou dostat na většinu ostrovů, které nemají přistávací plochy nebo dostatečně hluboká přístaviště, cesta mezi jednotlivými ostrovy trvá malými čluny hodiny. Odříznuto od světa zůstává stále ještě zhruba 60 obydlených ostrovů.

Podle aktuálních informací ze zatím zpřístupněných ostrovů si víkendová bouře vyžádala 11 obětí. Číslo není vzhledem k její síle tak vysoké proto, že vláda vydala včasné varování a lidé se stihli ukrýt v pevných budovách, jako jsou školy nebo kostely.

Zdroje:
BBC