Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Utajovaný plán: Teď udržet VV ve vládě. Předčasné volby až 2012

Utajovaný plán: Teď udržet VV ve vládě. Předčasné volby až 2012
zdroj: tisková zpráva

VV jdou do koaličního vyjednávání s tím, že jsou ochotny pustit resort vnitra ovládaný jejich předsedou Radkem Johnem. Podle důvěryhodných informací se ODS a TOP 09 budou nyní snažit VV ve vládě dočasně udržet a tím si připravit půdu pro předčasné volby na podzim 2012.

Věci veřejné jdou do večerního jednání s maximálním možným ústupkem, kdy nabízejí post ministra vnitra výměnou za to, že Radek John dostane ministerstvo a adekvátní pravomoci, nikoliv jen formální, k dotažení protikorupční strategie," uvedl bez dalších podrobností pro ParlamentníListy.cz zdroj blízký vedení Věcí veřejných.

John ministrem pro místní rozvoj?

V praxi se tak nabízejí různá řešení. Prvním je už dříve diskutovaná možnost, že Radek John se stane vicepremiérem v jehož dikci bude legislativa a boj s korupcí. K podobné variantě se nicméně v neděli vyjádřila odmítavě předsedkyně poslaneckého klubu Véček Karolína Peake.

Věci veřejné nevymění post ministra vnitra, z něhož chce ODS dostat lídra VV Radka Johna, za nějakou "trafiku bez kompetencí," jinými slovy jakéhosi virtuálního vicepremiéra pro koordinaci protikorupčních opatření, uvedla v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Vyloučit tak nelze například ministerskou rošádu, kdy dosavadního ministra pro místní rozvoj, rovněž zástupce Věcí veřejných Kamila Jankovského, by nahradil právě John. Toto ministerstvo totiž provádí metodické řízení procesu zadávání veřejných zakázek a spoluzajišťuje přípravu souvisejících právních norem. Tím by tak mohly být zajištěny potřebné páky pro Johna, po kterých Peake volá.

Na volby nejsou peníze...

Od šeptání k polohlasné mluvě se už nicméně v kuloárech přešlo v souvislosti s tím, zda má tato vláda ambice vládnout po celé funkční období. „V tuhle chvíli se zdá, že je to celé o tom, udržet Věci veřejné ve vládě kvůli schválení rozpočtu a tím vládní aktivity ukončit," řekl redakci nejmenovaný poslanec ODS.

Podle něj jde v podstatě o to, že v tuto chvíli si strany nemohou dovolit předčasné volby, protože jsou zadlužené z předvolební kampaně do sněmovny loni v létě.

„ČSSD sice iniciuje hlasování o důvěře vládě, ale v podstatě se třese, že by se jí mohlo povést vládu shodit. Finančně si teď žádná z velkých stran volby dovolit nemůže, snad jen TOP 09," dodal občanský demokrat.

Pro vládu maximálně 117 hlasů

Dopadne-li koaliční vyjednávání tak, že vláda zůstane zachována v trojkoaliční podobě, neznamená to ale, že bude mít podporu současných 118 poslanců, tak jak tomu bylo od voleb. Například poslanec Jaroslav Škárka, jehož rozhovor pro týdeník Respekt celou čtrnáctidenní krizi vlády odstartoval, má představy, jejichž nenaplnění by znamenalo, že vládě svůj hlas nedá.

„Rozhodně by v nově dohodnuté vládě nesměl být dosavadní ministr školství Josef Dobeš a Vít Bárta," uvedl Škárka pro ParlamentníListy.cz s tím, že ideálně by měli z vlády zmizet i Radek John a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Pokud však z vlády zmizí zmiňovaný Dobeš, nedá svůj hlas případné vládě poslanec Věcí veřejných Josef Novotný. „V tomhle jsem možná víc Véčkař, než samotné Věci veřejné," reagoval Novotný. „Odstřelit Dobeše teď před státními maturitami? Proč? On řekl, že když se nepovedou, odstoupí sám," vysvětluje ParlamentnímListům.cz poslanec svůj postoj. Nelíbí se mu, že by Dobeš měl odejít z vlády jen proto, že dělal ve firmě ABL psychologa.

Rebelové každý po svém

„Co bude s těmi tisíci zaměstnanci ABL? A jejich děti? To si mají dát znamení hanby na čelo? Pozor na ně, to jsou ABL," ptá se poslanec Novotný naštvaně s tím, že chce ukázat co ABL či Vít Bárta ukradl, aby byl pranýřován on i jeho kolegové.

Ve vzduchu visí i hlas Kristýny Kočí, která však měla vypnutý mobil a na SMS s dotazem, jak se k hlasování o důvěře vládě postaví, nezareagovala. Třetí z trojice „rebelů" Véček Stanislav Huml už se nechal slyšet, že koalici postavenou ze zmíněných tří stran nepodpoří v žádném případě.