Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Ústavní soud se odmítl zabývat pokerem. Zda jde o hazard, neřešil

Ústavní soud se odmítl zabývat pokerem. Zda jde o hazard, neřešil
zdroj: ThinkStock

Dlouhý spor mezi Asociací českého pokeru a českými soudy o osud hraní pokeru v malých klubech je u konce. Ústavní soud zamítl stížnost proti předchozímu rozhodnutí Nejvyššího správního soudu jako neopodstatněnou. Podstatu pokeru jako hazardní hry tak navzdory snaze Asociace vůbec neřešil.

Spor, který se soudy všech instancí vedla Asociace českého pokeru, vznikl na základě dvacetitisícové pokuty udělené pardubickým finančním úřadem v červnu 2012 pokerovému klubu v Lanškrounu. Asociace, která ve sporu klub zastupovala, se snažila poukázat na to, že pokerová varianta Texas Hold’em nespadá pod definici her, které reguluje loterijní zákon, jenž vešel do platnosti na začátku roku 2012.

Asociace postavila svou argumentaci na tom, že turnajový poker nespadá do kategorie, kterou zákon definuje jako hru,"jíž se účastní dobrovolně každá fyzická osoba, která zaplatí vklad (sázku), jehož návratnost se účastníkovi nezaručuje". O výhře nebo prohře rozhoduje náhoda nebo předem neznámá okolnost nebo událost uvedená provozovatelem v předem stanovených herních podmínkách (dále jen 'herní plán').

Nezáleží přitom na tom, zda se hra provádí pomocí mechanických, elektronickomechanických, elektronických nebo obdobných zařízení. Asociace přitom poukazovala na to, že přestože se v pokeru prvek náhody objevuje v podobě úvodního rozdání karet, nelze z toho automaticky usuzovat, že náhoda přímo o výhře nebo prohře rozhoduje.

O čem vlastně rozhodla justice

I přes zamítnutí stížnosti ale není možné tvrdit, že české soudy rozhodly, že poker je hazardní hrou, jak verdikt ÚS a NSS interpretovala většina českých médií. Problém je totiž v tom, že ani jedna ze soudních instancí vůbec nepřistoupila na argumentaci Asociace a odmítla míru náhody v pokeru vůbec posuzovat s odůvodněním, že ze znění zákona je zřejmé, že zákonodárci měli svou definicí na mysli právě poker, a že míra náhody není v tomto případě relevantní.

České soudy se tak bohužel doslovnou interpretací zákona vyhnuly posouzení otázky, která v posledních letech hýbe pokerovým světem. Ze hry, jejíž počátky v USA se pojí s nelegálními setkáními hazardních hráčů, se postupem času stal fenomén, který přerostl svět zakouřených klubů a kasin. S boomem, který poker zaznamenal po roce 2006, kdy během hlavního turnaje Světové série v pokeru zvítězil amatérský hráč Chris Moneymaker, se hra změnila v souboj strategických a matematických konceptů, v němž má prvek náhody skutečně jen okrajový a především krátkodobý efekt.

Matematika a strategie

 

Jinými slovy, pokud jako rekreační hráč usednete ke stolu s ostříleným profesionálem, je možné že vyhrajete několik her, ale v celkovém součtu většího množství odehraných partií budete mít na vítězství zhruba stejnou šanci, jako byste hráli tenis proti Rogeru Federerovi. To ostatně uznaly například i německé a holandské soudy, ke kterým se dostaly stížnosti podobné té české. Turnajový poker je podle nich čistě dovednostní hrou a buy-iny, tedy poplatky placené při vstupu do turnajů, nelze považovat za sázky.

Paradoxní je, že z verdiktu českých soudů budou těžit především velká kasina a společnosti, které je provozují. Spor totiž řešil možnost pořádání pokerových her v malých klubech bez kasínové licence, jejichž počet se po rozmachu hry v ČR rozrostl podle neoficiálních údajů na několik stovek.

V důsledku platnosti zákona došlo v posledních letech k jejich hromadnému zavírání a právě Asociace českého pokeru je ve sporu s finančními úřady zastupovala. Samotná Asociace už organizování pokerových turnajů v klubech zastavila před několika měsíci. Podle všeho tak rezignovala na jedinou možnost, jak pokerovým klubům skutečně pomoci – tedy na lobbing směrem k zákonodárcům, kteří aktuálně jako jediní mohou loterijní zákon změnit tak, aby malé pokerové turnaje toleroval nebo přímo zlegalizoval.

Zcela jiná situace pak panuje na poli online pokeru. Podle aktuálního návrhu novely loterijního zákona z dílny ministerstva financí by totiž mohla být schválena možnost registrace zahraničních společností, které provozují pokerové online hry na českém trhu.

Zdroje:
Vlastní, Ústavní soud ČR