Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Tuhý boj o úřad: Ministr ODS zesměšnil přirození Petra Gazdíka

Tuhý boj o úřad: Ministr ODS zesměšnil přirození Petra Gazdíka
Petr Gazdík | zdroj: Mediafax

Mezi ODS a TOP 09 to skřípe ohledně nominace šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu. ODS ještě své oficiální rozhodnutí neoznámila, ale proslýchá se, že se s ČSSD dohodla, že prezidentem NKÚ bude Miroslav Kala z ČSSD a viceprezidentkou Zdeňka Horníková z ODS. Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík varoval před novým vítězným únorem. ODS si to nenechala vůbec líbit.

„Mám informace o tom, že dohoda mezi ODS a ČSSD o šéfovi NKÚ je uzavřená. ODS chce dát přednost vlastním zájmům a touze po tom, aby byla takzvaně u toho za každou cenu,“ řekl on-line deníku Týden.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Vítězný únor a korupční prostředí

Dohoda mezi občanskými a sociálními demokraty má být dle něho jasná: kandidát ČSSD Kala se stane šéfem NKÚ, poslankyně za ODS Zdeňka Horníková se stane viceprezidentkou.

„Já proti panu Kalovi osobně nic nemám. Ale z globálního pohledu vidím problém v tom, že levice má prezidenta, většinu v Senátu, pravděpodobně vyhraje příští volby do sněmovny a teď bude mít ještě prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Může se opakovat únor 1948,“ dodal Gazdík.

Dříve to Gazdík také komentoval podobně nevybíravě: „Ve většině věcí, které by mohly korupční prostředí ovlivnit, hlasuje ODS s ČSSD pohromadě.“

Samotná TOP 09 navrhovala náměstkyni ministra financí Danu Trezziovou. Týden.cz již dříve informoval, že se původně rýsovala dohoda mezi TOP 09 a ČSSD, čehož se ODS zalekla a začala hledat svou cestu. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nově navrhl člena ODS Miroslava Vaňka, což prý šéf poslanců ODS Marek Benda označil za provokaci.

Zdroje: