Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Sobotka si chce nové vedení ČSSD nadiktovat

Sobotka si chce nové vedení ČSSD nadiktovat
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se chystá na sjezd | zdroj: Profimedia

Premiér Bohuslav Sobotka se před blížícím se sjezdem ČSSD cítí silný v kramflecích. Nejen že se chystá bez protikandidáta obhájit post předsedy strany, ale hodlá si rovnou nadiktovat, koho bude mít ve vedení. Tzv. Haškovo křídlo zřejmě přechází do ilegality. S informací přišel deník Právo.

Sociální demokracie mívá tradičně problém s prosazením žen do vedení strany, ačkoli je zastánkyní kvót pro ženy. Jednu ženu-místopředsedkyni má strana přímo ve stanovách, ale s jejím zvolením bývají tradičně problémy.

Sobotka hodlá prosadit mezi místopředsedy hned dvě ženy: ministryni práce Michaelu Marksovou-Tominovou a náměstkyni ministra zdravotnictví Lenku Teska Arnoštovou. Dosavadní místopředsedkyně Alena Gajdůšková, která na podzim neobhájila mandát v Senátu, zřejmě kandidovat ani nebude.

Na post prvního místopředsedy, který je po loňské rezignaci Michala Haška uvolněný, si myslí jeden ze Sobotkových vnitrostranických kritiků Jeroným Tejc i solitér Jiří Dienstbier. Sobotkovým favoritem je však ministr vnitra Milan Chovanec. Dalším místopředsedou pak Sobotka chce šéfa sněmovny Jana Hamáčka.

Ve vedení by měl zůstat i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Právo spekuluje, že kdyby Zaorálek post neobhájil, mohl by jej nahradit ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček - spolu s Teska Arnoštovou by tak resort měl ve vedení strany hned dva zástupce, což není úplně pravděpodobné. Navíc Němeček, kterého pravidelně ostřeluje konkurenční vicepremiér Babiš, nemá Sobotkovu podporu. Proti Sobotkově vůli do vedení strany kandiduje také jihočeský hejtman a další z "lánských spiklenců" Jiří Zimola.

Zdroje:
Vlastní