Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Silné Drábkovy nervy. Nečasův útok spolkl a vyřeší ho "doma"

Silné Drábkovy nervy. Nečasův útok spolkl a vyřeší ho "doma"
zdroj: Mediafax

Premiér Petr Nečas chce vůči zaměstnancům mnohem více přitvrdit, než si představuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Jak v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, chce se vrátit k „drsnější“ variantě, kterou sám vypracoval za Topolánkovy vlády.

Zákoník práce, který připravil ministr Drábek, přijal premiér Nečas s velkými rozpaky. O zákoníku zamýšlí sice jednat, ale to, co bylo předloženo ministrem, nepovažuje v žádném případě za definitivní. O Drábkově zákoníku se ani nevyjádřil příliš lichotivě. Zapotřebí jsou podle něj hlubší změny. „Vzhledem k tomu, že komplexní novela je již zpracovávána do posledního paragrafu a stačí ji vzít tak, jak je, a dát jí do meziresortního připomínkového řízení, tak to, co je obsahem Drábkovy novely, mně připadá velmi málo ambiciózní."

Nedostačující na Drábkově návrhu mu připadá zejména způsob, jakým ministr návrh připravil. „On vybírá pouze některé věci, které směřují k úpravě tarifů ve veřejném sektoru, plus rozšiřuje záležitosti typu práce na dohodu," řekl Nečas Hospodářským novinám. V návrhu prý chybí prvky, které by více směřovaly k flexibilitě pracovního trhu, včetně částečných úprav úvazků. Podle jeho slov by měl Drábek proto spíše převzít návrh, který byl zpracován na jaře 2009.

Celý článek najdete na ParlamentniListy.cz