Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Sestra zakladatele Facebooku napsala knihu. Vyzývá v ní k vypnutí počítače

Sestra zakladatele Facebooku napsala knihu. Vyzývá v ní k vypnutí počítače
Randi Zuckerbergová | zdroj: Getty Images

Sestra zakladatele sociální sítě Facebook Marka Zuckerberga, Randi Zuckerbergová, vydala knihu pro děti o holčičce Dot, v níž děti nabádá, aby klikli na sociálních sitích na tlačítko "odhlásit", vypnuli počítače, odložili telefony a začali doopravdy žít. Informaci přinesl britský deník The Times.

Kniha pojednává o holčičce, která je v moderních technologiích velmi zběhlá. Dokáže ťukat, posouvat obrazovku prstem a sdílet, a ničemu jinému nevěnuje mnoho pozornosti. Pak se ale naučí elektronická zařízení vypínat a začne si užívat světa mimo ně.

Randi Zuckerbergová k tomu na svém blogu uvádí: "Dot miluje technologie. A to HODNĚ. Svými zařízeními je posedlá (zní vám to povědomě?), ale s trochou popostrčení si uvědomí, že život je o něco bohatší, když zvedneme hlavu od obrazovky." A dodává: "Jak tak pozoruji svou dvouletou dceru, která začíná objevovat moderní technologie, domnívám se, že je tohle důležitá informace, o kterou bych se měla s mladším publikem podělit."

Jednatřicetiletá Zuckerbergová byla kdysi sama zaměstnankyní Facebooku. Nyní se z ní stává, jak poznamenává The Times, poradkyní pro problémy digitální doby. Na svém blogu odpovídá na dotazy čtenářů jako "Jaká je citová hodnota narozeninového přání napsaného na Facebooku?" či "Za jakých okolností mohu vyfotit své jídlo a sdílet ho na síti Instagram?"

V České republice Facebook používají téměř čtyři miliony lidí. Vydání českého překladu její knihy by tak bezpochyby stálo za zvážení nakladatelů.

Zdroje: