Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Schwarzenberg prý mizí z politické scény. Přečtěte si, co zaznívá z jeho okolí

Schwarzenberg prý mizí z politické scény. Přečtěte si, co zaznívá z jeho okolí
Miroslav Kalousek (vlevo) a Karel Schwarzenberg | zdroj: Isifa.com

Bývalý ministr zahraničí a zatím jediný předseda TOP 09 v pětileté historii strany Karel Schwarzenberg ještě nevypadá na to, že by měl pomalu mizet ze scény, jak se objevilo v jednom z pondělních komentářů deníku MF Dnes. Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová poukazuje na vitalitu stranického šéfa a jeho aktivitu potvrzuje i Fórum, které politik zaštiťuje svým jménem.

Tak trochu jako výzva pro TOP 09, aby si hledala nového předsedu, vyznívá dnešní komentář Jiřího Kubíka v MF Dnes. Podle autora jedinou faktickou alternativou ke stávajícímu kabinetu jsou TOP 09 a ODS, ale obě strany jsou paralyzovány nejistou silou svých šéfů. Připomíná nedávný výrok Karla Schwarzenberga, který uvedl i pro ParlamentníListy.cz, že pokud tato vláda vydrží celé čtyři roky, tak do příštích voleb už nejspíš nepůjde.

„Pokud tato vláda vydrží celé čtyři roky, tak myslím, že spíše už do toho nepůjdu. Ale člověk nikdy neví, co bude zítra..." uvedl předseda TOP 09 před dvěma týdny v půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

„Samozřejmě že Karel Schwarzenberg je dominantní osobností, a to, že společně s Miroslavem Kalouskem stranu založili, se bude asi navždy promítat do její existence. Ale strana TOP 09 má několik tisíc členů a především vychází z naprosto konkrétního ideového zakotvení, a proto si nemyslím, že může být ohrožena,“ odmítá pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, že by nynější stav představoval pro stranu samotnou nějakou nevýhodu.

Místopředsedkyně TOP 09 nezaznamenala, že by Schwarzenberg mizel ze scény

Podle komentátora má pravice nejvyšší čas nabrat druhý dech a začít přemýšlet o tom, kdo by měl za čtyři roky sbírat body v parlamentních, ale i prezidentských volbách. Ale TOP 09 se z úcty ke Karlu Schwarzenbergovi tématu příštího šéfa spíš vyhýbá. „Nyní tuto otázku opravdu neřešíme. Já si myslím, že přirozeným lídrem, pokud by se Karel Schwarzenberg rozhodl odejít z politiky, by byl Miroslav Kalousek, který společně s Karlem Schwarzenbergem stranu založil,“ konstatuje Helena Langšádlová.

Ani trochu však nesouhlasí s dalšími slovy z komentáře Jiřího Kubíka, že Karel Schwarzenberg pomalu mizí ze scény. „Tak to jsem opravdu nezaznamenala, že by Karel Schwarzenberg mizel ze scény, to mě docela pobavilo. Ale jak tak pozoruji vitalitu našeho pana předsedy, tak si myslím, že pan komentátor trošku přestřelil,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Předseda TOP 09 nezapomíná ani na jím založené Fórum

Vitalitu předsedy TOP 09 potvrzuje i Marek Pražák, mluvčí Fóra Karla Schwarzenberga. To zahájilo činnost koncem loňského května s cílem povzbudit zájem lidí o společenská témata, politiku a kultivovat tuzemské politické prostředí. „Pro letošní rok chystáme akce s deseti navazujícími v jednotlivých regionech České republiky. V polovině ledna se v pražské Lucerně uskutečnila první akce, a to byla debata na téma česko-ruské vztahy,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Marek Pražák.

Karel Schwarzenberg má v plánu zúčastnit se všech akcí Fóra, které zaštiťuje svým jménem. Když došlo minulý týden k termínové kolizi při narychlo zorganizované zahraniční cestě a už dříve naplánované debatě v Semilech, tak se akce Fóra přesunula na únor. Bude se na ní probírat veřejná správa a její transparentnost, tématem další únorové debaty budou volební systémy.

Schwarzenberg si hlídá, aby Fórum nebylo spojováno s kampaní

„Ty debaty budou pokračovat celý rok, série diskusních celků je hlavní náplní činnosti Fóra Karla Schwarzenberga pro letošní rok. Debaty ale nebudou jen politické. Je dobré připomenout, že když se v loňském roce uskutečnila debata před parlamentními volbami, tak Karel Schwarzenberg nechtěl do té debaty vůbec zasahovat vzhledem k tomu, že probíhal předvolební boj. Na to je on sám velice citlivý a nechtěl, aby Fórum bylo jakýmkoli způsobem spojováno s předvolební kampaní,“ upozorňuje Marek Pražák.

Už z toho, že se Karel Schwarzenberg chystá zúčastnit všech deseti na letošek naplánovaných debat Fóra, je patrné, že předseda TOP 09 se na nějaký ústup či pozvolný odchod z veřejné scény nechystá. „Připravují se i další akce, ale ty jsou zatím jen ve stadiu rozpracovanosti, takže o nich ještě na rozdíl od projektu debat, který už je v běhu, neinformujeme,“ naznačuje mluvčí Fóra Marek Pražák, že nemusí jít o definitivní výčet aktivit Karla Schwarzenberga.

Zdroje: