Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Sazka dle BIS ovlivňovala funkce na ministerstvu

Sazka dle BIS ovlivňovala funkce na ministerstvu
zdroj: tisková zpráva

Bezpečnostní informační služba (BIS) je podle serveru Aktuálně.cz přesvědčena, že zástupci společnosti Sazka ovlivňovali personální obsazení ministerstva financí.

Měli prý vliv na důležité funkce související s loteriemi.

Tajná služba podle dřívějších informací serveru prověřovala společnost na žádost bývalého premiéra Mirka Topolánka (ODS) a jeho ministra školství Ondřeje Lišky (SZ), kteří údajně připravovali razantní akci proti vedení Sazky. Topolánek i Liška to však popřeli. Podle expremiéra se BIS zajímala o Sazku sama. 

Ze zpráv kontrarozvědky podle Aktuálně.cz vyplývá, že loterijní firma měla vliv například na jmenování bývalých šéfů státního dozoru nad hazardem Petra Vrzáně a Michala Morawskeho, bývalého referenta Jiřího Kolingera či náměstka exministra Bohuslava Sobotky Jaroslava Šulce. Složení úřadu prý ovlivňovala prostřednictvím lobbistů. Ředitel Sazky Aleš Hušák i bývalí úředníci ministerstva financí tato tvrzení odmítají. 

"Nemám žádné informace o tom, že by Sazka zasahovala do chodu ministerstva financí," řekl mluvčí resortu Ondřej Jakob. 

Někteří ze zaměstnanců zmiňovaných podle serveru ve zprávách BIS na ministerstvu stále pracují. Vrzáň, dříve manažer kasina Happy Day, působí nyní v jiné sekci úřadu. Morawski se podle Aktuálně.cz podílí jako externí poradce ministra Eduarda Janoty na přípravě zákona o loteriích. Server v této souvislosti připomněl, že ministerstvo financí je jediným úřadem, který může za stát kontrolovat hospodaření Sazky. 

Vrzáň podle Aktuálně.cz skončil v odboru dohledu nad hazardem po příchodu exministra Miroslava Kalouska. Ten prý měl k dokumentům tajné služby týkajícím se jeho resortu přístup a četl je. "Měl jsem dobrý důvod dostat ho (Vrzáně) z odboru státního dozoru nad loteriemi, ale není důvod, aby nepracoval v jiném odboru," řekl serveru Kalousek. Situaci v Sazce s ním podle jeho slov několikrát rozebíral i Topolánek. 

Podle serveru Topolánek s Liškou dostávali několik měsíců zprávy BIS včetně informací o personální politice ministerstva. Na základě zpráv kontrarozvědky prý dospěli k závěru, že některé aktivity Sazky ohrožují vnitřní bezpečnost státu. Topolánek již dříve označil informace serveru za cílené útoky, Liška úkolování BIS popřel. Bývalý premiér uvedl, že o zvláštní pozornost BIS směrovanou k Sazce "nežádal a žádat ani nemusel". 

Loterijní společnost odmítla spojování s jakýmikoli nezákonnými aktivitami. Kvůli případu chce požádat Stálou komisi pro kontrolu činnosti BIS, aby prošetřila, zda údajné prověřování firmy tajnou službou bylo zákonné a zda z kontrarozvědky schválně neunikají neprokázané informace. Podle dnešní Mladé fronty Dnes viní Hušák z aféry svého konkurenta, společnost Penta Investments, která to však popřela. 

Předseda komise poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) prohlásil, že poslanci se kvůli Sazce sejdou pravděpodobně již příští čtvrtek. Budou chtít vyslechnout Topolánka, Lišku, Hušáka i ředitele tajné služby Jiřího Langa. Tejc podezírá Topolánka z toho, že buď úkoloval BIS pouze ústně, nebo že získával informace nad rámec zákona. 

Podle Aktuálně.cz bylo dlouhodobé propojeni Sazky s klíčovými úředníky státní správy, policisty a politiky hlavním důvodem Topolánkova znepokojení. V kauze však údajně nehrála roli jen otázka bezpečnosti - Topolánek s Liškou se prý také snažili zjistit, proč chybí peníze v českém sportu a nakolik za to může management Sazky. 

Sazka je největší tuzemská loterijní společnost. Ze zákona musí ze zisku podporovat sport a tělovýchovu. V roce 2004 hospodaření Sazky negativně ovlivnila výstavba nové haly, firma musí splácet mnohamiliardové náklady.