Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Rozklad hospodářství a opilec Zeman: Tohle by Kalousek měl číst

Rozklad hospodářství a opilec Zeman: Tohle by Kalousek měl číst
Miroslav Kalousek | zdroj: isifa/MAFRA/Tomáš Krist

Pasivita Nečasovy vlády v době hospodářské krize vedla prezidenta Miloše Zemana k tomu, aby jí připomněl investice jako nástroj zlepšení ekonomiky. Podobné doporučení přišlo i od pracovní skupiny Mezinárodního měnového fondu, která vládu vyzvala k ukončení politiky škrtů a podpoře ekonomiky. Že filozofie, kterou v opozici zejména k ministru Kalouskovi sdílí i Zeman, není zcela mimo, překvapivě naznačil i elitní analytik Hradu nenakloněného Respektu Jan Macháček.

Mezi zeměmi Evropské unie, které nejlépe přežily první kolo ekonomické krize, obsadila podle údajů Eurostatu Česká republika vcelku přijatelné sedmé místo. Jako ukazatel byl použit poměr hrubého domácího produktu v letech 2011 a 2007, během nichž Česko zaznamenalo růst 2,8 procenta. O jednu příčku výše postavené Německo dosáhlo v porovnání těchto dvou roků růst HDP tři procenta.

Méně příjemně se dívá na údaje vypovídající o tom, které země nejvíce trpí ve druhém kole krize. Pořadí bylo sestaveno podle změny HDP za posledních 24 měsíců a Česká republika zaznamenala za toto období pokles o 2,4 procenta a umístila se sedmá od konce. Varovné asociace vyvolává výčet těch šesti zemí, které skončily za námi: Španělsko, Slovinsko, Itálie, Kypr, Portugalsko a Řecko …

Zeman byl vždycky lepší a realitě méně vzdálený ekonom než Klaus

Hrubý domácí produkt klesá v Česku už šest čtvrtletí po sobě, a tak není divu, že prezident Miloš Zeman ve svém projevu na Žofínském fóru připomněl investice jako nástroj, jak dostat českou ekonomiku z krize. Vzhledem k tomu, že politici na tyto výzvy ne vždy slyší, měl by se jim podle hlavy státu pravidelný, byť třeba jen minimální, růst investic nařídit. Mířit by měly především do infrastrukury, a to ať už dopravní, informační nebo energetické, protože tam mají největší multiplikační efekt.

Zdroje: