Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Řidičák od 17 let? Už jsem tahal z auta mrtvé děti, děsí se policista

Řidičák od 17 let? Už jsem tahal z auta mrtvé děti, děsí se policista
zdroj: tisková zpráva

V sousedním Německu vláda schválila, že od příštího roku budou moci mít řidičský průkaz již sedmnáctiletí. Nebudou však usedat za volant sami, ale pouze vedle zkušeného řidiče.

Dopravní expert a poslanec strany Věci veřejné Stanislav Huml nevylučuje, že něco podobného by se mohlo zavést i u nás.

„My o tom budeme určitě jednat, já sám jsem přiznal, že jsem o tom již uvažoval. Není to žádná převratná novinka. Určitě nejdříve oslovíme psychology a budeme zvědaví na jejich názor. Ale v té formě, která je, nebo bude v Německu, tedy s řidičem s pětiletou praxí, si to dovedu představit," řekl ParlamentnímListům.cz Huml. Upozornil však na to, že věkové kategorii 18 - 23 let je nejvíce dopravních nehod a smrtelných úrazů.

Psycholog není proti

Ani psycholog Jiří Novák by nebyl rezolutně proti. „V některých evropských zemích, mohou sedmnáctiletí řídit vozítka, která jezdí maximálně padesát kilometrů za hodinu. Samozřejmě mladí zapříčiní velkou část nehod, ale ten německý model by jim mohl pomoci se naučit řídit, než by usedli za volant sami. Existuje sice riziko, že by jezdili sami, ale vezměte si kolik jezdí mladých bez řidičáku," sdělil redakci Novák.

Celý článek najdete na Parlamentnilisty.cz