Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Respekt přinesl další podrobnosti o tom, co prováděla Jana Nagyová

Respekt přinesl další podrobnosti o tom, co prováděla Jana Nagyová
Jana Nagyová | zdroj: Isifa.com

Týdeník Respekt se zabývá kauzou sledování premiérovy manželky vojenskou rozvědkou. Podle zdrojů ze zpravodajského prostředí, které redaktoři oslovili, se takřka jistě nejednalo o první akci, při které šéfka premiérova sekretariátu Jana Nagyová využívala protizákonně vojenské zpravodajství ke svým aktivitám a jeho šéfové jí stejně ilegálně vycházeli vstříc.

Komunikace mezi Janou Nagyovou a generálem Páleníkem, šéfem vojenského zpravodajství, měla probíhat velmi čile. Jen v kauze sledování premiérovy manželky se mělo jednat o třicet SMS a hovorů. Páleník při nich používal služební šifrovaný telefon, který nelze odposlouchávat, ale neuvědomil si, že Nagyová nemá stejný přístroj a policisté se tedy z jejího telefonu dostanou ke všem hovorům a SMS, které s ní měl.

Například i SMS, při které si Nagyová stěžovala na neprofesionalitu sledovatelů, neboť si jejich činnosti všiml premiérův řidič a vše jí jako své nadřízené ohlásil. Páleník obratem odepsal, že agentům bylo „vytknuto odhalení“.

Páleníkovy rozkazy plnil jeho ochotný podřízený, plukovník Jan Pohůnek. Vyšetřovatelé se domnívají, že jeho motivem byla obyčejná vděčnost. Právě Páleník totiž dlouholetého operativce povýšil do řídící funkce, přičemž nikdo tak úplně nechápal, proč. Bezvýrazný muž totiž neměl na kontě žádný významnější úspěch. Podle detektivů měl být Pohůnek kromě Páleníka jediným, kdo věděl, o co se jedná. Jeho podřízení dostali pouze příkaz sledovat určenou osobu.  

Nemohlo se jednat o první akci

Odborníci na zpravodajství především nevěří, že by se jednalo o první podobnou „partyzánskou“ akci generála Páleníka. Zejména proto, že byla spuštěna pouhých osm dní předtím, než měl opustit velení vojenské kontrarozvědky a již se vědělo, že přechází do čela Správy hmotných rezerv.

Zdroje: