Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Půl miliardy pro Dalíka a politici mlčí. Mohli se podělit?

Půl miliardy pro Dalíka a politici mlčí. Mohli se podělit?
zdroj: Mediafax

Když se v Česku objeví skandál nějaké politické strany, všichni ostatní okamžitě reagují a vydávají tisková prohlášení. Jinak tomu je v případě podezření, že Marek Dalík vyžadoval 18 milionů euro za to, že se bude dále jednat o nákupu rakouských obrněných transportérů Pandur.

Podle mediálního odborníka Milana Krumla je mlčení politiků napříč politickým spektrem pochopitelné. Úplatek byl v takové výši, že se mohli podělit všichni. V takovém případě prý jde stranická nevraživost stranou.

Marek Dalík, lobbista a blízký přítel expremiéra Mirka Topolánka, je velmi bohatý člověk a nijak se tím netají. O svých příjmech odmítá mluvit, prý není veřejným činitelem, aby se musel zpovídat. Nicméně jeho firma New deal communications, zaměřená na public relations není tak velkým hráčem na trhu, aby Dalíkovi zajišťovala dostatečné příjmy na nákup luxusních nemovitostí a aut.

Podle deníků Právo a Mladé fronty Dnes si měl v roce 2007 říci o úplatek v astronomické výši 480 milionů korun za to, že firmě Steyr zajistí vládní podporu na odběr obrněnců Pandur.

Politika jde stranou

"
Mě to přijde celé trochu podivné. Už tím, že několik deníků vydává věc za původní zprávu. Pokud já vím, tak na tom delší dobu pracuje Janek Kroupa. Jinak si myslím, že díky tomu, že na tom pracuje rakouská policie a ne česká, tak to je jeden z mála případů, který by se mohlo podařit dotáhnout do konce," řekl ParlamentnímListům.cz Milan Kruml.

Celý článek na ParlamentniListy.cz