Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Ptali jsme se v ČSSD na Dienstbiera: Jirka si svůj osud píše sám

Ptali jsme se v ČSSD na Dienstbiera: Jirka si svůj osud píše sám
Jiří Dienstbier | zdroj: Mediafax

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že nezvolení senátora Jiřího Dienstbiera do vedení ČSSD by byla sebevražedná tendence, protože je populární osobou a oslovuje mladé i středové voliče. Mezi sociálními demokraty jsou ale na to názory různé.

„Jednoznačně podporuji zvolení Jiřího Dienstbiera, který oslovuje středové voliče, mladé voliče, je to nejpopulárnější politik, v prezidentské volbě získal 830 tisíc hlasů. Jednoznačně do vedení strany patří... Nezvolení Jiřího Dienstbiera by podle mého názoru byla sebevražedná tendence,“ uvedl Sobotka.

ParlamentníListy.cz oslovily předáky ČSSD, zda se svým předsedou souhlasí. Někteří vyjádřili Dienstbierovi svou podporu, někteří si ale myslí, že je příliš velký sólista.

Není jediný...

„Myslet si, že Jiří Dienstbier je v ČSSD jediný populární a jen on oslovuje mladé a středové voliče by bylo pro ČSSD sebevražedné. To si snad nemyslí ani pan předseda Sobotka. Od delegátů očekávám, že do čela strany postaví vítězný tým, jehož všichni členové, tedy místopředsedové, budou táhnout za jeden provaz,“ řekl ParlamentnímListům.cz jihočeský hejtman Jiří Zimola.

„Pokud jde o Jirku Dienstbiera, tak on si svůj osud píše sám a je otázka, jak delegáti vyhodnotí jeho vystupování po prezidentských volbách. Je škoda, že Jirka nereflektuje některé odezvy, které přicházejí zdola od členské základny. On sám zdůrazňuje, že je třeba naslouchat členům ČSSD. Měl by se podle toho řídit,“ vyjádřil se ke kandidatuře Dienstbira místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Zdroje: