Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Průzkum: Čtvrtina dětí v Česku nemá kapesné, v Polsku třetina

Průzkum: Čtvrtina dětí v Česku nemá kapesné, v Polsku třetina
zdroj: Mediafax

Z českých dětí nedostává od rodičů kapesné necelá čtvrtina. Na Slovensku nedává svým dětem peníze necelá polovina rodičů a v Polsku více než třetina, vyplývá z průzkumu společnosti Profi Credit. 

Nejobvyklejší kapesné v Česku je 300 až 500 korun měsíčně, takové podle průzkumu dostává od svých rodičů více než polovina dětí. Přes pětistovku si do peněženky dá pětina dětí a čtvrtina jich musí vystačit s méně než 300 korunami za měsíc. 

Poláci svým potomkům moc peněz nesvěří, 70 procent jich dává svému dítěti maximálně v přepočtu 300 korun za měsíc a více než 500 Kč dostane jen pět procent malých Poláků. Na Slovensku kapesné, které nepřesáhne 500 korun, dostávají skoro tři čtvrtiny dětí. 

Respondenti ve všech třech zemích se shodují, že ideální věk, kdy by děti měly začít samy hospodařit s penězi, je deset let. "Třetina Čechů dětem pravidelně přilepšuje už od začátku školní docházky, tedy od šesti let," uvedl marketingový ředitel Profi Credit pro střední Evropu Ondřej Šmakal. 

Je důležité naučit se hospodařit

Polovině českých dětí rodiče dovolí, aby si za kapesné koupily, co je libo. Na Slovensku a v Polsku je takto liberální jen třetina rodičů. Dvě třetiny pak dají potomkům peníze jen na konkrétní věci. Podle dospělých děti utratí peníze nejčastěji za sladkosti a hračky, pak následují koníčky a potřeby do školy. "Většina rodičů souhlasí s tím, že je důležité, aby si děti z kapesného dokázaly něco ušetřit, a naučily se tak s penězi hospodařit," dodal Šmakal. 

Průzkumu se zúčastnilo od července do září celkem 2000 Čechů, Poláků a Slováků.