Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Pravicový profesor o vládě: Zkorumpovaná ODS, levičák Kalousek

Pravicový profesor o vládě: Zkorumpovaná ODS, levičák Kalousek
zdroj: Mediafax

ParlamentníListy.cz před časem představily pohled levicového profesora sociologie Jana Kellera na vládní reformy. Profesor filozofie Miloslav Bednář, který v současnosti pracuje v Akademii věd ČR a učí na několika vysokých školách na vládu nahlíží z jiného úhlu.

Bednář, znalec myšlení T. G. Masaryka, kritizuje vládu z pravicových pozic a také se s ní vůbec nepáře. A Kellera označuje za marxistu. Nečas je podle filozofa nepříliš odvážný a Kalousek je prý lidovecký socialista. ODS je podle něho v zásadě nereformovatelná a je prolezlá klientelismem a korupčnictvím. Vláda navíc ustupuje EU, která je falešným socialistickým projektem, který krok za krokem znemožňuje pravicové reformy a demokratickou formu vládnutí.

Evropská unie je levičácký projekt

„Evropská unie dusí rozvoj svobody jednotlivých nezávislých evropských demokracií a ukrajuje se čím dále více individuální svobody i nezávislosti států. Jak chce vláda provádět reformy, když je nepovolí socialistický Brusel a všechno sváže a zreguluje? Více než osmdesát procent naší legislativy je z Bruselu. Kvůli centrálnímu plánování a dirigismu se dostala EU do krize s eurem," míní profesor, který podporuje vystoupení ČR z EU a její setrvání v Evropském hospodářském prostoru, který Česku zaručí obchodování s EU a v NATO, které nadále zaručí bezpečnost.

Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek podle Bednáře posunul ODS hodně doleva, především v případě Evropské unie. „TOP 09 je strana, která se také deklaruje pravicově, ale ještě víc než u Nečase tam je kompromitace socialismem Evropské unie, což je hlavně vliv Karla Schwarzenberga, který k ní vzhlíží dost nekriticky. Věci veřejné to hrají ve středu," hodnotí koalici Bednář.

Nepřipravenost reforem

Kromě jiného na vztahu k socialistické Evropské unii se podle Bednáře prokazuje nepravicovost vlády. Jako příklad uvádí, že Petr Nečas souhlasil s novelizací Lisabonské smlouvy. Ostatně ještě v Topolánkově vládě pro ni Nečas hlasoval.

Bednář kritizuje nepřipravenost vládních strukturálních reforem. Oceňuje sice vládní škrty na ministerstvech, ale to podle něho není to nejpodstatnější. Nejdůležitější jsou strukturální změny.

Lékaři vyděrači měli přijít o diplom

„Vypadá to tak, že Leoš Heger nemá žádný plán reformy zdravotnictví nemá a že zalátává díry. Zvyšování poplatků je nesystémový krok. To, Heger že ustoupil tlaku lékařských odborů, byla velká chyba. Měl ukázkově veřejně vytrvat a lékaře již nepřijmout," míní Bednář.

Podle něho se v tomto případě nejednalo o čistě ekonomickou a politickou otázku, ale o otázku morální. „Když lékaři přišli s heslem „náš exodus, váš exitus", tedy „náš odchod, vaše smrt", tak to je něco tak nehorázného, co je v rozporu s Hippokratovou přísahou. Ti lidé, kteří se přihlásili k této výzvě, by podle mě měli přijít o diplom. To už pro mě nejsou lékaři. To jsou vyděrači, kteří do lékařského stavu vůbec nepatří," zkritizoval Hegera Bednář.

Kalousek je lidovecký socialista

Bednář nešetřil ani takzvanou důchodovou reformu, která je podle něho jen záplatováním a sháněním peněz od občanů formou zvýšení DPH. „„Prezident Klaus oprávněně kritizuje důchodovou reformu za to, že je nepravicová. Zvýšení daní ve formě DPH je trapný až malicherný krok. Důraz by měl být podle mě na individuální spoření. Řešit to zvýšením daní je selháním pana Kalouska," opřel se do nejlepšího ministra financí Evropy pravicový filozof.

„To je právě vliv Kalouska. V tom je tedy lidovec neboli socialista, že si myslí, že opravdu vybere tím víc peněz, čím více zvýší daně, což je nesmysl. To ukazuje například Lafferova křivka, kdy čím jsou vyšší daně, tím je menší motivace podnikat a tím je vyšší sklon plátců daně dělat daňové úniky. Takhle tupě aritmeticky to nevychází, jak to plánuje Kalousek. Je potřeba počítat s psychologií a přirozeným chováním lidí. Je to přesně naopak, čím nižší daně, tím se více podpoří podnikavost a nakonec je větší reálný výběr i při nižší percentuální daňové sazbě," dává chemikovi Kalouskovi lekci ze základů ekonomie profesor Bednář.

Bázlivý Nečas

Ale nešetří ani kritikou u Kalouskova velkého soka, premiéra Nečase. „V zásadě se chová velmi bázlivě. V podstatě téměř neustále ustupuje. Myslím si, že by to chtělo ve vládě důstojnější či důraznější postavu. Nečas se o to snaží, ale má své limity. Já bych mu přál, aby byl lepší. Docela mi je svým způsobem lidsky sympatický, ale ten jeho uhýbavý postoj kliček, je jeho slabá stránka." Bednář ale ocenil, že se Nečasovi ve vládě podařilo odmítnout Pakt konkurenceschopnosti pro euro, který více svazuje státy eurozóny a nutí je pomáhat problematický státům jako Řecko.

„Ale nelíbilo se mi, jak to prezentoval: ´když to bude dobré, tak se k tomu můžeme připojit.´ Měl naprosto jasně odmítnout jako nepřijatelné. Tohle je uhýbání ze základních principů a to je ze zásady špatně," řekl k tomu filozof.

Zkorumpovaná ODS

„Celá ta ODS je v podstatě prolezlá, když to řeknu jemně, klientelismem a korupčnictvím takovými těmi mafiánskými sítěmi, že ta strana je po mém soudu nevyléčitelná. To by chtělo skutečně radikální řez a radikální rušení sdružení a oblastí. Základ strany je nereformovatelný, i když bych se rád mýlil. Vidím budoucnost ODS hodně temně," zhodnotil Bednář stranu, jejímž byl členem.

Podle něho v ODS existuje ještě několik kvalitních lidí, jako je například senátor Jaroslav Kubera či Tomáš Jirsa a europoslanec Jan Zahradil. Bednář oceňuje, že vytvořil eurorealistickou frakci Evropských konzervativců a reformistů v europarlamentu, v níž jsou i britští konzervativci.

Profesora Jana Kellera, jehož kritiku vlády z levicových pozic ParlamentníListy.cz přinesly v první polovině týdne, považuje Bednář za levicového demagoga. „Je to v zásadě marxista, který žije třídní nenávistí a pocitem zmaru v kapitalistické společnosti, ale jeho optika je nerealistická vytrhává jednotlivé problémy z kontextu a je to jeho marxistická deziluze z toho, že již nežije v marxistickém systému," řekl na závěr pravicový filozof.