Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Policista se přiznal ke korupci, soud ho ale nepotrestal

Policista se přiznal ke korupci, soud ho ale nepotrestal
zdroj: Mediafax

Šéf pražského policejního oddělení Zahradní Město Luboš Čížek ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 10 přiznal, že pro své známé zjišťoval informace z interní databáze ministerstva vnitra a nechal si za to od nich platit.

Přesto od soudu odešel bez postihu, uvádí páteční Právo.

Předseda senátu Petr Kacafírek sice uznal, že se policista dopustil protiprávního jednání, to podle něj ale vykazuje jen malou společenskou nebezpečnost. Proto Čížka zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku a věc postoupil ke kázeňskému vyřízení v rámci policie.

S verdiktem souhlasil i státní zástupce Vladislav Stahl, který přitom požadoval pro Čížka vězení a několikaletý zákaz práce u policie a dalších ozbrojených složek. "I kdybych si podal stížnost, tak by ji městský soud stejně zamítl. Řízení by se zbytečně protahovalo a tahle může být policista potrestán aspoň kázeňsky," řekl po jednání Právu státní zástupce.

Podle deníku byli klienty Čížka dva důstojníci bývalé Státní bezpečnosti a jeden dřívější kolega, kteří se živí hlavně mimosoudním vymáháním pohledávek. Podle obžaloby pro ně Čížek získal osobní údaje 12 lidí a zjišťoval jim i majitele aut podle dodaných čísel státních poznávacích značek. Za to dostával zaplaceno v řádech tisícikorun.

"Bral jsem to jako pomoc kamarádům. Jsou to dlouholetí přátelé. Motivem nebyl můj osobní prospěch, ale peníze šly do fotbalového klubu, pro který sháním finanční prostředky. Ti pánové o tom také věděli," prohlásil Čížek, který také sloužil u bývalého pohotovostního pluku SNB.

Jeden z trojice Čížkových klientů, dnes již bývalý policista Stanislav Bednařík, před soudem potvrdil, že se na svého někdejšího kolegu obrátil s žádostí o pomoc v souvislosti s vymáháním dluhu. "Nabídl mi, že by to mohlo jít za úplatu. Peníze prý nejsou pro něho, ale půjdou jinam," řekl Bednařík.

Čížkovy aktivity odhalila policejní inspekce. V jeho kanceláři instalovala monitorovací zařízení, protože ho původně podezřívala ze zapletení do pojistných podvodů. Tajné zařízení pak vydalo důkazy o neoprávněných lustracích, uvedlo Právo.

 Původně státní zástupce obvinil z podplácení všechny tři muže, kteří Čížka korumpovali. V průběhu vyšetřování ale jejich podmíněně stíhání zastavil s tím, že se k trestné činnosti doznali