Dnes je pondělí 16. září 2024., Svátek má Ludmila
Počasí dnes 11°C Zataženo

Podle Fialy není posilování radikálů v Německu dobré ani pro Českou republiku

Podle Fialy není posilování radikálů v Německu dobré ani pro Českou republiku
Petr Hloušek / Právo / Profimedia | zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Posilování radikálních a extrémních politických hnutí v Německu není dobré pro Německo, ale ani pro Českou republiku.

Uvedl to dnes v reakci na výsledky zemských voleb v Durynsku a Sasku na síti X premiér Petr Fiala (ODS). Jednou z příčin je podle něj nezvládnutá nelegální migrace. V německých zemských volbách v Durynsku vyhrála o víkendu strana Alternativa pro Německo (AfD), která je označovaná za pravicově populistickou až krajně pravicovou. V Sasku skončila těsně druhá za konzervativní Křesťanskodemokratickou unií (CDU).

"Počty nelegálních migrantů u nás, v ČR, sice dlouhodobě klesají, problém ale musíme řešit na evropské úrovni," napsal Fiala. Potřeba je podle něj rychlejší azylové řízení mimo území Evropské unie, účinnější návratová politika, přísnější kontroly a ráznější postup proti pašerákům. "Jiná cesta z této situace není," dodal.

V Durynsku podle zemského statistického úřadu zvítězila AfD s 32,8 procenta hlasů, druhá CDU výrazně zaostala a získala 23,6 procenta. V Sasku podle místního statistického úřadu zvítězila CDU dosavadního zemského premiéra Michaela Kretschmera se ziskem 31,9 procenta. AfD skončila jen těsně druhá s 30,6 procenta hlasů. Vzhledem k odmítavému postoji ostatních stran ale AfD zřejmě v žádné ze zemských vlád neusedne.

Německý kancléř Olaf Scholz v první reakci na volby, kterou poskytl agentuře Reuters, označil výsledky AfD za "znepokojivé". "Nemůžeme a nesmíme si na to zvykat. AfD Německo ničí. Oslabuje hospodářství, rozděluje společnost a ničí pověst naší země," uvedl kancléř, ale zdůraznil, že komentář dává jako poslanec Sociálních demokratů (SPD). Výsledek vlastní strany pak označil za "hořký". Vyzval rovněž, aby v Durynsku i Sasku vznikly zemské vlády bez krajní pravice.

Zdroje: