Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Podle ČMHÚ bude teplo, americký model věští tuhé mrazy

Podle ČMHÚ bude teplo, americký model věští tuhé mrazy
zdroj: tisková zpráva

Podle poslední dlouhodobé předpovědi českých meteorologů má i v prosinci pokračovat teplé počasí. Slibují nadprůměrně teplou druhou prosincovou dekádu, Vánoce na blátě. Americký model GFS ovšem věští něco zcela jiného.

Meteorologové připouštějí, že dlouhodobé předpovědi vycházejí pouze ze 60 procent. Poslední predikce Českého hydrometeorolgického ústavu, kterou česká média zveřejnila na prosinec, předpokládá teplotně nadprůměrné (tak jako celý podzim včetně listopadu) a srážkově průměrné období.

Od 11. do 20. prosince mělo být podle ČHMÚ převážně zataženo a mlhavo, může se vyskytnout i mrholení. Pokud se měl objevit sníh, pak jen ve vyšších polohách. Denní teploty mohou šplhat až k osmi stupňům Celsia. 

Ani Vánoce by neměly být bílé - a pokud, tak jen na horách. V nižších polohách se však dá čekat hlavně déšť se sněhem, tvrdí ČHMÚ.

Američané ovšem předpovídají na druhou prosincovou dekádu ve střední Evropě mrazivé počasí s nočními teplotami dokonce pod minus deset stupňů a sněhovou nadílku na celém území střední Evropy.

Zkratka GFS znamená Global Forecast System. Numerický model, vycházející z družicových dat, je provozován Americkým NCEP a je jednou ze složek NWS (National Weather Service) spadající pod americkou agenturu pro výzkum atmosféry. Počasí předpovídá až na 384 hodin (16 dní) dopředu. Předpověď na více než týden je ovšem - stejně jako v případě dalších modelů - spíše věštěním z křišťálové koule.

GFS přesto s desetidenním předstihem jako první předpověděl letošní lednové mrazy a říjnové drastické ochlazení doprovázené neobvyklou sněhovou kalamitou.

Velmi často se u dlouhodobých předpovědí ovšem také  mýlí, v posledních dnech se jeho prognózy měnily jako aprílové počasí.

Nyní se ovšem už delší dobu shodují na tom, že do Česka dorazí po 12. prosinci pravá nefalšovaná zima. Od neděle 13.12. minimálně do čtvrtka 17.12. by denní teploty neměly šplhat nad -4 stupně a v noci by měl mráz klesat i pod minus deset. Milovníkům zimy ovšem takové arktické počasí a bílé Vánoce nikdo nezaručí.

Zatím je téměř jisté jen to, jak bude zítra. Podle meteorologů by se mělo po přechodu frontálního systému v úterý ochladit a denní maximální teploty by se měly pohybovat jen v rozmezí 3 až 7 stupňů. Noční minima pak klesnou k nule.  V Čechách by se měly vyskytnout sněhové srážky už nad 500 metrů nadmořské výšky, na východě ČR od 1000 mnm.