Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Písňovou soutěž Eurovize vyhrála vousatá zpěvačka z Rakouska

Písňovou soutěž Eurovize vyhrála vousatá zpěvačka z Rakouska
Phoenix Conchita Wurst | zdroj: Profimedia

Písňová soutěž Eurovize, jejíž letošní finále proběhlo v dánské Kodani, má svého vítěze. Stal se jím rakouský travesti zpěvák Thomas Neuwirth s pseudonymem Phoenix Conchita Wurst. Utkalo se celkem 26 písní a přenos sledovalo 180 milionů diváků ve 45 zemích.

Konání soutěže letos poznamenala krize mezi Ruskem a Ukrajinou, které měly ve finálovém klání své zástupkyně. Rusko reprezentovaly dvojčata Anastasija a Marija Tolmačevovy, která nakonec skončila na sedmé příčce. Bývalý mistr světa v boxu Vitalij Kličko, který je šéfem proevropské ukrajinské strany UDAR, před finálovým večerem vyzval Evropany, aby dali hlas jeho krajance Mariji Jaremčukové. Ukrajinka s anglicky zpívanou písní Tick-Tock finálový večer zahájila a skončila na šestém místě. 

Vousatá zpěvačka zprvu vyvolávala nesouhlasné reakce v některých východoevropských zemích, ale veřejnost v 37 hlasujících státech si podle AFP nakonec získala nejen svým výstředním vzezřením, ale i hudebním talentem. Druhé skončilo Nizozemsko a na třetím místě Švédsko. 

Výsledek soutěže je i vítězstvím tolerance v Evropě, řekl rakouský ministr kultury Josef Ostermayer. "Je geniální, že chlapec může takto zpívat jako dívka," radovala se podle agentury AFP Rakušanka Karin Springerová, která sledovala finále ve Vídni. 

Vítězství "vousaté dámy" naopak vyvolalo nepřátelské reakce některých politiků a dalších osobností v Rusku. "Výsledek Eurovize ukázal stoupencům evropské integrace, co je při vstupu do Evropy čeká, - fousatá dívka," uvedl podle AFP na Twitteru ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin. Známý nacionalista Vladimir Žirinovskij prohlásil, že je velmi rozhořčen. "To je konec Evropy. Zbláznila se. Již tam nemají ženy a muže, ale namísto toho tohle," řekl ve veřejnoprávní televizi na adresu rakouské vítězky. 

V zemi oblíbený ruský rapper, skladatel a herec Timati prohlásil, že vítězství Conchity je výsledkem "duševní nemoci současné společnosti". "Nechtěl bych jednou muset vysvětlovat svému dítěti, proč se dva muži líbají či proč se nějaká žena prochází s barvenými fousy, a že to má být normální," citovala AFP třicetiletého zpěváka. 

Výsledky hlasování v Rusku však ukazují, že tamní televizní diváci podobné kritické postoje zřejmě nesdílejí. Rakouská kandidátka u nich totiž skončila na třetí pozici za prvním Běloruskem a druhým Ázerbájdžánem. Komentáře si také všímají, že Ukrajinu, přes napětí mezi jejich zeměmi, dali Rusové na čtvrtou pozici. 

"Co se týče mne, uskutečnil se mi sen," prohlásila Conchita Wurst později na tiskové konferenci. "Ale pokud jde o naši společnost, ukázalo mi to, že tu jsou lidé, kteří chtějí kráčet do budoucnosti a jít dál, víte, ne dělat kroky zpátky," řekla podle agentury Reuters také vítězka. 

Pro Rakousko je to první vítězství v Eurovizi od roku 1966 a celkově druhé vítězství v historii soutěže, která se koná každoročně od roku 1956. Podle tradice bude ročník 2015 pořádat země letošního vítěze, Rakousko. 

Loni Eurovizi vyhrála Dánka Emmelie de Forestová. Letos se tudíž finále konalo právě v Dánsku. Podmínkou účasti v soutěži je členství v Evropské vysílací unii (EBU). Každou členskou zemi může reprezentovat interpret s jednou soutěžní písní. Česká republika se v posledních letech soutěže neúčastní. 

Zdroje: