Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Peake sní o návratu Bárty

Peake sní o návratu Bárty
zdroj: Mediafax

Nepleťte si funkci ministra dopravy s dětskými plenami, vzkazuje Věcem Veřejným jejich tradiční kritik z TOP 09, poslanec Stanislav Polčák.

V případě, že se pokusí dostat do funkce ministra Víta Bártu a vystřídat tak novopečeného vládce resortu Pavla Dobeše, měli by si coby čtvrté křeslo ve vládě, které jim garantuje koaliční smlouva, raději vzít ministra bez portfeje. Vzhledem k současnému stavu Bártovy kauzy se však možnost jeho návratu zdá býti spíše snem.

Rád by se vrátil

Dodatek koaliční smlouvy zachránil spolupráci VV s ODS a TOP 09 před několika málo dny, jména nových ministrů za VV jsou známá a přesto se pod jedním z dvojice lidí, kteří měli obstarat důstojnou účast strany ve vládě, možná začíná houpat židle.

Místopředsedkyně VV a nově i vicepremiérka a šéfka Legislativní rady vlády Karolína Peake totiž pro časopis Instinkt uvedla, že neformální lídr VV Vít Bárta by se po prokázání neviny v případu údajného uplácení Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí do kabinetu rád vrátil.

Na koaliční smlouvou definované čtyřce ministerstev pod vedením Véček ale pro Bártu již nezbývá místo, v úvahu tak připadá jen výměna Pavla Dobeše. Střídání ministrů v klíčovém resortu se ale ani trochu nelíbí koaličním partnerům VV.

Ministr není jako plenka, nedá se pořád měnit

"Funkce ministra dopravy by neměla být měněna jako plenky od dítěte, které vykoná nějakou velmi špatnou potřebu. Je to možná trochu tvrdší formulace, ale stojím si za tím, pan Dobeš by měl být jmenován na trochu delší dobu, než jen na dva měsíce.

Pokud VV chtějí takto zacházet s dopravou či jiným ministerstvem, je otázkou, zda by jim nějaké resorty vůbec měly zůstat, nebo by se jim měla nabídnout jiná funkce ve vládě, klidně nějaký úřad bez portfeje," použil směrem k VV ostrou munici poslanec TOP 09 Stanislav Polčák.

Muž, který je znám svým tvrdším slovníkem vůči VV, pak údajně velmi nerad používá přirovnání ke kauze Drobil. "V případě návratu Víta Bárty vystupuje na povrch otázka spravedlnosti vůči exministru Drobilovi, jehož kauza byla z formálně-právního hlediska ukončena, takže tento pán by měl jít také zpět do vlády," navrhuje Polčák.

Obálky prý Bártovi neodpářou

Proti tomu ale VV dlouhodobě protestují. Polčák je proto vyzývá, aby i v případě poslance Bárty měřili stejným metrem. Pokud si podle něj Véčka myslí, že obálky jsou standartdní metodou fungování v politice, on je opačného názoru.

"Pokud se Bártovi podaří třeba za půl roku, za rok očistit, obálky mu stejně nikdo neodpáře. A podle toho může zpět do vlády i Pavel Drobil. To ale VV nechtějí, nebo snad ano," hraje poslanec na protikorupční strunu VV.

Jeho kolega a šéf poslaneckého klubu TOPky Petr Gazdík považuje podobné výroky za předčasné. A k Bártově očištění se staví poměrně skepticky. "Nejprve je skutečně třeba to, co Karolína Peake zmiňuje v úvodem. A to je očištění Víta Bárty od všech obvinění. A ta bohužel nejsou malá. Ale pokud se očistí, my jsme připraveni jednat s koaličními partnery.

Zatím to ale upřímně řečeno na očištění příliš nevypadá. Teď spíš řešme žádost policie o vydání pana poslance Bárty, očištění a návrat do vlády je tak čtvrtý, pátý krok v pořadí," řekl ParlamentnímListům.cz Gazdík.

Rozhoduje premiér. A jeho názor se dá předvídat

Narozdíl od zákonodárců z řad TOP 09 jsou ti z ODS zdrženlivější. Nominace na ministerské posty jsou podle nich čistě vnitřní otázkou Véček, stejně jako Bártovo očištění. "Žádnému politikovi z jiné strany pak nepřísluší toto dění komentovat. Otázka případných změn ve vládě je pak výhradně v kompetenci pana premiéra Nečase," uvedl poslanec Boris Šťastný (ODS).

Premiérův názor na návrat Víta Bárty kamkoliv do jeho kabinetu je spíše negativní, Nečas se nechal slyšet, že s Bártou již nepočítá. Podobný postoj se pak od šéfa kabinetu dá očekávat i v případě požadavku VV na výměnu Pavla Dobeše za Bártu.

Nejmenší strana vládní koalice totiž tvrdě narazila už v době, kdy chtěla Dobeše dosadit na místo nestraníka Šmerdy. Premiér se proti jeho odchodu ophradil s tím, že Šmerda je ministrem za VV a vzhledem k jeho výsledkům nevidí k jeho odvolání pražádný důvod.