Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Paroubek: Komu říkáš Cikán, vždyť je to Rom!

Paroubek: Komu říkáš Cikán, vždyť je to Rom!
zdroj: Mediafax

Národní socialisté v čele s expremiérem Jiřím Paroubkem pořádali v pondělí v Teplicích programový seminář zaměřený na problematiku sociálně vyloučených lokalit a romskou otázku. Vystupující kritizovali především údajné používání silných represivních opatření vůči Romům a sociálně vyloučených občanů. Tím se podle představitelů NS – LEV 21 nic nevyřeší a problémy to jen zhoršuje.

Pro tyto lidi je prý silně demotivující, když nemohou najít práci a v důsledku toho potom páchají trestnou činnost. Spolehlivé řešení by podle národních socialistů mělo být ve větší podpoře sociálních programů a neziskových organizací a vytváření nových pracovních míst.

Jiří Paroubek také tvrdě zkritizoval ty, kteří veřejně používají slovo Cikán namísto pojmu Rom. Podle něho je nutné se při diskusích o této problematice přísně držet politické korektnosti, například tak, jako je nevhodné v Americe používat slovo černoch.

S tímto postupem zásadně nesouhlasí bývalý Paroubkův stranický kolega a senátor z ČSSD Vladimír Dryml. „Já jsem zásadně proti pozitivní diskriminaci a to, co Paroubkova strana navrhuje, jsou prvky pozitivní diskriminace. Ke všem českým občanům se musí přistupovat stejně,“ vzkázal směrem ke svému bývalému předsedovi senátor.