Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Pane Sobotko, to vás nepotěší. Udělali jsme průvan v ČSSD a zjistili jsme...

Pane Sobotko, to vás nepotěší. Udělali jsme průvan v ČSSD a zjistili jsme...
Bohuslav Sobotka (ČSSD) | zdroj: Profimedia

V případě, že nebude rozpuštěna Poslanecká sněmovna, je zde velká pravděpodobnost, že se při druhém nebo třetím pokusu o jmenování vlády dostane zpět k exekutivní moci pravicová koalice. ParlamentníListy.cz oslovily politiky levicové opozice, zda by kvůli hrozbě návratu pravice do vlády neměli raději podpořit vládu Jiřího Rusnoka.

Politolog Zdeněk Zbořil ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz připomněl, že platí jednoduchá logika, že pokud se nerozpustí sněmovna a pokud Rusnokova vláda nedostane důvěru, dostane se zpět do vlády pravicová koalice.

Jde totiž o to, že pokud Rusnokova vláda nezíská důvěru, tak prezident republiky Miloš Zeman v rozhovoru pro Právo nevyloučil, že by při druhém pokusu jmenoval premiérem zástupce pravicové koalice. A i kdyby jmenoval premiérem předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, tato vláda by pravděpodobně důvěru také nezískala a při třetím pokusu by premiéra jmenovala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS.

Kupecké počty: Pád Rusnokovy vlády znamená návrat pravice

„V ČSSD si řada lidí uvědomuje, že kdyby Zeman souhlasil s tím, že Sobotku pověří druhým pokusem na sestavení vlády, tak Sobotka důvěru také nedostane a potřetí dostane pokus jmenovat premiéra předsedkyně sněmovny Němcová. Nikdo nemusí být politik, politolog, investigativní žurnalista, aby mu to došlo. To jsou obyčejné kupecké počty a používání zdravého rozumu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Zbořil.

Zdroje: