Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Ondráčka: Raději sehnat Topolánkovi ´trafiku´, než aby mluvil

Ondráčka: Raději sehnat Topolánkovi ´trafiku´, než aby mluvil
zdroj: Mediafax

Stát by měl zvažovat, zda se mu u některých lidí, kteří odcházejí z vysokých státních postů, nevyplatí sehnat jim "trafiku" namísto toho, aby tito lidé využívaly své kontakty v soukromém sektoru. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl David Ondráčka, šéf Transparency International ČR.

Ondráčka tak reagoval na „kauzu" expremiéra Mirka Topolánka, který krátce po odchodu z postu předsedy vlády začal fungovat jako konzultant soukromých firem. Například společnosti CTY Group slovenských podnikatelů Juraje Kamaráse a Ladislava Krajňáka podle MF Dnes pomáhá díky svým kontaktům a stykům proniknout k zakázkám v Kazachstánu.

Současně působí ve firmě VAE Controls, kterou kdysi spoluzakládal. Právě tato společnost získala státní zakázku za 124 milionů korun na zmodernizování vojenského skladu leteckého paliva a nafty, který nyní využívá Správa státních hmotných rezerv.

"To není jednoduchý problém. Můžeme říct, že se o tom vede celosvětová diskuze, jakým způsobem mohou politici po té, co z politiky odejdou, využívat svých kontaktů. Ta debata se vede i v zemích, kde je politická kultura daleko dál než u nás," konstatoval Ondráčka.

Celý článek na ParlamentniListy.cz