Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

O víkendu se otevřou brány filmového ráje v Uherském Hradišti

O víkendu se otevřou brány filmového ráje v Uherském Hradišti
Letní filmová škola | zdroj: Letní filmová škola

Letní filmová škola (LFŠ) se letos v Uherském Hradišti uskuteční od 25. července do 2. srpna. Vedení festivalu na svém webu www.lfs.cz zveřejnilo podrobný denní program letošního jubilejního 40. ročníku. Pro návštěvníky je připraven rozsáhlý kulturní program zahrnující filmy, divadlo, hudbu či odborné přednášky.

Největší hvězdou festivalu je velikán světového filmu Peter Greenaway. Britský režisér divákům představí svůj zatím poslední film Goltzius a společnost Pelikán. Připomenut bude výběr z jeho dosavadní tvorby, bude mít přednášku o "smrti filmu" a nových možnostech kinematografie.

Dále se Účastníci budou moci seznámit se současným britským sociálním filmem a ve speciální sekci i s jedním z nejvýraznějších mladých britských režisérů Seanem Ellisem. Mezi hosty budou francouzská režisérská legenda Bertrand Taverniér a Američan Todd Solondz.

Cyklus Visegrádský horizont uvede také výběr z tvorby dokumentaristky Zuzany Piussi. Ve svých snímcích věnuje slovenskému soudnictví, volbám, kultuře i postavení gayů ve společnosti. Na přehlídce bude k vidění sedm jejích filmů, režisérka je divákům představí osobně.

Porn-art ale i screwballové komedie

Nebude chybět ani historická sekce tentokrát věnovaná 'screwballovým komediím'. Ty vznikly ve Spojených státech ve 30. letech minulého století, zrcadlí se v nich hospodářská krize, proměňující se role žen i nastupující cenzura.

Další sekce se bude pokoušet diváky přesvědčit, že současný umělecký film a pornografie mají k sobě často mnohem blíže, než by se mohlo zdát. Sekce Porn-art představí filmy z běžné distribuce i světových festivalů obsahující tvrdou erotiku i nesimulovaný sex.

Letní filmová škola začala roku 1963 jako soukromá akce pro filmové fajnšmekry z řad členů filmových klubů. Festival několikrát opustil Uherské Hradiště a opětovně se do něj vrátil. V roce 1993 se poprvé otevřel všem filmovým nadšencům bez rozdílů. Dnes je Letní filmová škola druhou největší filmovou akcí na území České republiky, kterou každoročně navštíví kolem 5000 filmových diváků.

Zdroje: