Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

O osudu šéfa ŘSD se rozhodne tento týden. Poruba možná skončí

O osudu šéfa ŘSD se rozhodne tento týden. Poruba možná skončí
zdroj: Mediafax

Šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) René Poruba nemá vůbec jisté své místo. Ministr dopravy Pavel Dobeš je s ním na nože a kritizuje některé jeho zakázky. Moc tomu nepomohl ani nedávný audit na ŘSD.

Audit totiž shledal u 29 z celkem 30 náhodně vybraných podlimitních zakázek vážná pochybení. „Co se týká pana ředitele, tak důležitý bude jeho postoj k auditu, který na ŘSD provedli lidé ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Jde o malé zakázky za šest až dvacet milionů korun, kterými ale v součtu ročně protékají miliardy,“ uvedl v rozhovoru pro Týden.cz ministr Pavel Dobeš.

„Nechci rovnou říkat, že za to může pan ředitel, to by byla špatná interpretace. V řadě případů zakázky zadávala krajská ředitelství ŘSD. Nechci z toho ale dělat nějaký hon na čarodějnice,“ dodává však vzápětí.

Nic konkrétního

Ani dříve neprobíhala spolupráce Reného Poruby a Dobeše úplně ideálně. Podle zápisu z jednání grémia VV z 13. dubna si Poruba stěžoval, že od ministra necítí podporu. Dokonce byl proto vyzván, aby na ministerstvu skončil.

„Taková slova na grémiu VV skutečně zaznívala. To je zásadním otazníkem naší další spolupráce. My se ale ještě tenhle týden musíme sejít a tyhle věci spolu prodiskutovat,“ naznačuje Dobeš, že tento týden se pravděpodobně rozhodne o budoucnosti Poruby.

Zatím však neřekl nic konkrétního. „To je komunikace mezi námi dvěma a nechci, aby debata ke konkrétním věcem byla vedena takhle přes média. Prostě se musíme sejít a některé věci si vyříkat. Co bude dál, se uvidí,“ naznačil ministr.