Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

O berlích k bankomatu. Důchodci, pošťačka vám už důchod nepřinese

O berlích k bankomatu. Důchodci, pošťačka vám už důchod nepřinese
zdroj: Profimedia

Zcela nenápadně a v tichosti schválila vláda bezprecedentní krok, kdy všechny důchodce postavila před hotovou věc: My vám zřídíme banku, kam vám budou chodit všechny důchody a dávky. Vy to bez reptání uděláte, protože jinou možnost prostě mít nebudete.

A když bude nějaký důchodce tak „světácký", že už bankovní účet má, čeká ho další poplatek, bude-li si chtít převést peníze na svůj účet, i když ministr Drábek už začal couvat ze svých původních prohlášení a v ČT sdělil, že převod bude zdarma.

„Moje osmdesátiletá matka, která navíc špatně chodí, bude muset dojíždět několik desítek kilometrů k nějakému bankomatu, bude-li mít štěstí, že nebude onen bankomat ještě dál," říká pražská dcera invalidní matky - důchodkyně z venkova.

Podle vládních slibů se měly karty sociálních systémů týkat povinně pouze osob, které pobírají dávky v hmotné nouzi, eventuálně sociální dávky. Důvodem měla být kontrola, aby se tyto dávky nezneužívaly. Vláda sice chtěla, aby se karty týkaly také invalidních důchodců, pro velké protesty handicapovaných od toho před dvěma měsíci ustoupila.

Současný stav, který popsal ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek pro Mladou frontu Dnes zní ale tak, jakoby žádné dohody s handicapovými nebyly. Následně se pak vyjádřil v chatu redakce Týden.cz, že se povinnost karet postižených důchodců přece jen týkat nebude.

Škromacha karty pro seniory rozčílily. Drábek propadl kartám

„Zdá se, že minstr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek propadl kartám a karbanu. Jeho závislost je neudržitelná a tlaky kamarádíčků, kteří na tom zřejmě vydělají, jak se říká mezi lidmi, neutuchající. Další z naprosto zbytečných projektů financovaných z kapes daňových poplatníků je na cestě. Předpokládal jsem, že se budou sociální katry týkat povinně pouze dávek v nouzi, nebo maximálně všech sociálních dávek," říká ve svém prohlášení stínový ministr práce a sociálních věcí za ČSSD, senátor Zdeněk Škromach.

Rozhodnutí vlády navíc proběhlo v naprosté tichosti a podle reakce médií není divu, že se rozšířením karty na starobní důchodce vláda na žádné své tiskové konferenci nijak nechlubila.

Zdeněk Škromach navíc kritizuje snahu ministra Jaromíra Drábka kontrolovat, co konkrétně lidé prostřednictvím karet nakupují. „Zdá se, že duch Velkého bratra neskončil se zánikem minulého režimu v listopadu 1989, ale přežívá v hlavách některých pravicových politiků, kteří v této době ovládají vládní instituce," říká Škromach.

„Člověka při té příležitosti napadne, že vlastně jde i o tu poštu. Zbavit ji příjmů, vytvořit situaci deficitu a přihrát ji možná do privatizace. Na to už mnozí podporovatelé této vlády prý čekají," říká dále Škromach. Za zmínku stojí i připomenutí, že to byla právě Česká pošta, která na počátku roku půjčila vládě peníze na výplatu důchodů.

Nejspíš to nebude tak horké, jak se na první pohled zdá, protože toto rozhodnutí vlády musí ještě projít schvalovacím procesem v Parlamentu.

Jde opravdu o karty, nebo o něco jiného?

„Je to celé velmi podivné," řekl před časem pro ParlamentníListy.cz místopředseda VV Tomáš Jarolím k sociálním kartám, které budou využity pro výplatu důchodů. Upozornil právě na to, že na tom vydělá jakási banka, která bude v nejbližších dnech vybraná, přestože zákon sociální reformy, který obsahuje stať o tzv. sociálních kartách prošel teprve prvním čtením v Parlamentu, takže není jisté, zda vůbec projde.

Dalším reálným nebezpečím, které bude číhat na každého důchodce, jsou loupežná přepadení starých lidí, kteří se s těmi „speciálními" kartami objeví. Už dnes jsou ohrožení, když jsi jdou pro důchod na poštu, když třeba nebudou doma. Se stoupající finanční tísní mohou být staří lidé velmi snadnou kořistí.

V tuto chvíli začíná ministr Drábek mlžit, protože vlna odporu, která se proti tomu zdvihla. Najednou tvrdí, že to nebudou speciální bankomaty, že není jasné, že to bude jen jedna banka, i když to před tím několikrát opakoval. Najednou mu začalo záležet na dosažitelné vzdálenosti k bankomatům. Nic se však nemění na tom, že všechny bankovní služby už nebude platit stát, ale důchodce.

„Nebyla jsem na klubu, protože jsem se právě vrátila ze zahraniční dovolené," řekla pro ParlamentniListy.cz poslankyně za VV Dagmar Navrátilová. Zítra má ale klub VV o této záležitosti jednat a podle Navrátilové by Věci veřejné pro podobný návrh ruku nezvedly.