Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Novinář Best: Kníže musel prohrát. Kalouskovi to také nevyjde

Novinář Best: Kníže musel prohrát. Kalouskovi to také nevyjde
zdroj: tisková zpráva

Využít předvolební popularity Karla Schwarzenberga v potenciálních předčasných volbách se prý Miroslavu Kalouskovi nepodaří. V komentáři pro ParlamentníListy.cz je o tom přesvědčen novinář Erik Best. Ten mluví i o zhrzených knížecích fanoušcích a budoucnosti prezidenta Václava Klause.

Byl to právě Erik Best, který už pět dní před druhým kolem voleb prezidenta jasně řekl, že Karel Schwarzenberg udělal v kampani tak velkou chybu, že má volby prohrané. Teď doplňuje, že vzhledem k rozdílu téměř deseti procent by kníže volby prohrál možná i bez oné chyby.

Onou chybou je myšlena zmínka o neplatnosti Benešových dekretů a dalších již známých výroků typu, že prezident Beneš by s vládou za odsun Němců dnes stanul před soudem pro válečné zločince.

„Dekrety určitě hrály svoji roli, ale stejně by asi Schwarzenberg prohrál i bez toho. Jen rozdíl mezi nimi by byl menší. On měl i další hendikepy. Ale tohle byla poslední věc, která způsobila ten skoro desetiprocentní rozdíl,“ míní novinář Best.

Sotva však bylo po volbách, Schwarzenberg se stáhnul a na scénu opět nastoupil Miroslav Kalousek. A to s prohlášením, že by kníže ještě mohl být premiérem. Druhý den následovala ostrá slova vůči ODS, že je nutné schválit fiskální pakt.

„Jeho postup je těžko pochopitelný, protože třeba podle mě málo kdo ví, co je fiskální pakt. Podpora Evropské unie tu opadává, v tom je prezident Klaus úspěšný a průzkumy ukazují, že lidé se od EU odklánějí a to zvláště od eura. U toho Kalouskova plánu vidím trochu jiný důvod, on chce samozřejmě rychle využít Schwarzenbergovu popularitu, jenže ta se ještě rychleji ztratí,“ upozorňuje Erik Best.

Zdroje: