Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Neuvěřitelné. Tak hodnotí Klausovu amnestii Roithová s Dienstbierem

Neuvěřitelné. Tak hodnotí Klausovu amnestii Roithová s Dienstbierem
Jiří Dienstbier a Zuzana Roithová | zdroj: tisková zpráva

Prezidentští kandidáti Zuzana Roithová a Jiří Dienstbier nad Klausovou amnestií jen nevěřícně kroutí hlavou. Zaráží je především její rozsah a způsob, za nejspornější označují Klausovo rozhodnutí zastavit trestní stíhání, od jehož začátku uplynulo více než osm let. Jde o trestné činy, za něž hrozí méně než deset let.

"Velmi mě to překvapuje. Amnestie se může týkat rozsáhlých a velmi problematických korupčních kauz," řekl pro server Týden.cz prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier. Děsí se také toho bodu Klausovy amnestie, která osvobozuje od trestu do deseti let ty, kteří dosáhli věku 75 let. „Vždyť to se může týkat i lidí, kteří spáchali závažný trestný čin a z uloženého trestu ještě neodseděli ani jeden den," poznamenává.

Kritizuje i rozsah amnestie, který je podle jeho názoru neuváženě velký. "Tisíce lidí po Klausově amnestii překročí práh věznice. Řešil někdo, jestli budou mít kde spát a co jíst? Aby se nám všichni do vězení velmi rychle nevrátili," varuje a přirovnává tento Klausův počin k amnestiím Václava Havla z počátku devadesátých let, kdy se na ulici ocitly tisíce kriminálníků.

Zdroje: