Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Nejošklivější hotel na světě bude otevřen možná již příští rok v Severní Koreji

Nejošklivější hotel na světě bude otevřen možná již příští rok v Severní Koreji
Hotel Ryugyong | zdroj: wikipedia

Po 26 letech stavby a průtahů způsobených ekonomickými problémy země se na příští rok v severokorejském hlavním městě plánuje otevření hotelu Ryugyong. Ten je považován za jednu z esteticky nejméně zdařilých staveb světa.

Jak uvádí zpráva BBC, projekt severokorejského největšího hotelu, který měl být chloubou komunistického režimu, má svůj počátek již v roce 1987. Stavební práce původně naplánované na dva roky se však od začátku potýkaly s problémy a především finanční potíže pak v roce 1992 způsobily úplné zastavení projektu. To trvalo celých 16 let. Po dlouhá léta rozestavěná budova byla podle pozorovatelů symbolem ostudy pro korejský režim.

Dostavění 105-ti patrové budovy se však v roce 2008 ujal nový investor, egyptská společnost Orascom Telecom provozující v Severní Koreji telefonní síť. Dostavění 330 m vysoké dominanty Pchjongjangu, která byla časopisem vyhlášena ”nejošklivější stavbou v historii lidstva”, tak dostalo druhou šanci.

Původní megalomanské představy projektantů o největším hotelu světa však musely být redukovány. Místo plánovaných tří tisíc hotelových pokojů se nyní uvažuje o otevření pouhých sto padesáti v horních patrech budovy. Sešlo i z otevření tří restaurací. Pokud se tedy hotel příští rok opravdu dočká uvedení do provozu, rozhodně to nebude v původně zamýšleném rozsahu.

Zdroje:
BBC