Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Nechají Rusové agenta CIA odpálit Černobyl?

Nechají Rusové agenta CIA odpálit Černobyl?
Dramatizace od HBO se nebojí drsných scén. | zdroj: Profimedia

Po úspěchu seriálu Černobyl od HBO přichází další televizní zpracování známé havárie, tentokrát z Ruska. Jak to ale vypadá, bude to poněkud jiná podívaná, kde se v duchu konspiračních teorií střetne CIA a KGB.

V posledních měsících se stal velkým hitem seriál Černobyl od HBO. Pětidílná minisérie, která svůj pilot představila na začátku května, je televizní dramatizací známé havárie černobylské jaderné elektrárny v roce 1986 u ukrajinského města Pripjať v tehdejším Sovětském svazu.

Seriál, který působí poměrně drsně a nebojí se ukázat naturalistické scény, jež nejsou vhodné pro slabší povahy, si rychle získat pozornost celého světa a sklidil spoustu chvály jak od diváků, tak i od filmových kritiků. Dílo nezachycuje pouze havárii a vypořádávání se s ní, ale na paškál si bere i tehdejší politické pozadí v SSSR.

Ač pochopitelně nejde o historický dokument a autoři přiznaně některé věci oproti skutečnosti změnili. Ve filmu vystupuje například postava vědkyně Uljany Komjukové, která je ale fiktivní a v seriálu zastupuje řadu skutečných vědců.

Natočíme to taky

Na konci minulého týdne se k Černobylu opět upnula větší pozornost internetu. Unikl totiž nový trailer na seriál o jaderné katastrofě. Nejedná se ale o upoutávku k rozšíření díla od HBO. Se svým vlastním seriálem o Černobylu se rozhodlo přijít i Rusko, z něhož zaznívala řada hlasů ostře kritizujících západní minisérii.

Na ruské "konkurenci" HBO pracuje stanice NTV, kterou od roku 2001 kompletně vlastní plynárenský moloch Gazprom. Televize NTV, která je otevřeně prokremelská, na seriál měla získat 30 milionů rublů (přibližně 10 milionů korun) od ruského ministerstva kultury, celý rozpočet projektu ale není známý. Ač pochopitelně ruský seriál není přímo reakcí na HBO, ve skutečnosti se připravuje už několik let a nebývalá popularita odvysílané minisérie práci na něm mohla pouze urychlit.

Každopádně ruský trailer, který byl chvíli po úniku stažen, ale jeho kopie není problém na internetu všemožně dohledat, je poněkud úsměvnou záležitostí. Hned úvodní scéna, kde dřepí herec Igor Petrenko v pruhované teplákovce a opéká šašlik, musí zahřát u srdíčka každého, kdo je obeznámen s internetovým fenoménem "squatting Slavs in tracksuits" a subkulturou takzvaných gopniků.

Je ovšem třeba říct, že trailer obsahuje i seriózněji působící a silné záběry, které by si klidně člověk mohl splést s minisérií od HBO - jako například zásah hasičů těsně po výbuchu reaktoru, evakuaci obyvatelstva nebo odstraňování kusů grafitu ze střechy "bioroboty".

Imperialistický agent přichází

Největší peckou traileru, o které se ostatně samotní autoři seriálu zmiňovali již v minulosti a která už tehdy způsobila spoustu klepání na čelo a smíchu, je ale něco opravdu peprného - střet CIA a KGB. Připravovaný ruský seriál totiž ve své verzi příběhu o Černobylu pracuje s konspirační teorií, podle níž byl v době havárie na místě přítomný americký agent.

V traileru tak můžeme vidět špiona CIA Alberta Lenze (hraje ho Dmitrij Uljanov), který je pověřen provést sabotáž v jaderné elektrárně a nahání se s jednou z hlavních postav seriálu - důstojníkem KGB Andrejem Nikolajevem (zmíněný Igor Petrenko). Je tak docela dobře možné, že připravovaný ruský seriál hlavní vinu za havárii hodí na USA.

Což by jistě nebylo špatně, kdyby se jednalo třeba o přiznaně smyšlený špionážní thriller, který pouze využívá historické kulisy. Ostatně takových filmů, které se inspirují nejrůznějšími konspiračními teoriemi, existuje mnoho a není na tom nic špatného. Jenže, jak jsme mohli slyšet od samotných autorů, seriál je myšlen smrtelně vážně.

Sám režisér Alexej Muradov se nechal slyšet, že jeho seriál "řekne divákům o tom, co se tehdy skutečně stalo". Celou věc autor obhajuje tím, že "řada historiků nepopírá, že se v den exploze v elektrárně nacházel cizí agent".

Rusko vs. Západ

Z toho všeho můžeme usoudit, že připravovaný seriál o Černobylu může být ve výsledku především pěkně rozjetá prosovětská a protiamerická propaganda. Což by ostatně mohlo uspokojit všechny vyhrocené hlasy, které se v Rusku ozývaly proti minisérii HBO - a rozhodně jich nebylo málo.

Seriál kritizovala celá řada prokremelských médií. Například deník Komsomolskaja pravda dílo od HBO označil za propagandu, za kterou stojí zahraniční konkurence Rosatomu - Federální agentury pro atomovou energii Ruské federace, a snaží se tak pošpinit pověst ruského jaderného inženýrství.

Televize Rossija 24 zase kritizovala, že se HBO dopouští mystifikace ohledně toho, jak se Sovětský svaz spíše snažil zamést příčiny havárie pod koberec, než aby přiznal chyby. Podle televize měl totiž vědec Valerij Legasov, který je v minisérii hlavní postavou, publikovat kritický článek popisující, co se v elektrárně stalo. K tomu ale nakonec nedošlo, Legasov článek sice napsal, ale jeho zveřejnění bylo zamítnuto, jak v reakci upozornil například The Moscow Times.

Zaznívají rovněž vlastenecké hlasy, které soudí, že je nemyslitelné, aby seriál o sovětských hrdinech natočil Západ. Se stížnostmi se ozvali i ruští komunisté, podle kterých HBO ve své minisérii příliš démonizuje SSSR. Volali i po tom, aby byl v zemi seriál zakázán a autoři žalování. Vyslyšeni ale nebyli.

Není to tak zlé

Bylo by ale mylné soudit, že se "zápaďácký" Černobyl setkal v dnešním Rusku pouze s kritikou a opovržením. I zde totiž divácky zabodoval, například na serveru KinoPoisk (ruská obdoba ČSFD) si v hodnoceních drží úctyhodných devět hvězdiček z deseti. Seriál zdrženlivě pochválil i ruský ministr kultury Vladimir Medinskij, který prohlásil, že čekal něco horšího, a vyzdvihl, jak minisérie zobrazuje hrdinství a obětavost prostých lidí.

K televizní dramatizaci se pak pochopitelně různě vyjadřovali i lidé, kteří havárii zažili na vlastní kůži. Například v rozhovorech pro Rádio Svobodná Evropa.

"Z toho, co jsem viděl, soudím, že je tento seriál nejblíže pravdě ze všeho, co zatím bylo natočeno. Stále je ale velmi vzdálený té realitě, kterou si pamatuji já," soudí bývalý pracovník černobylského kontrolního centra Sergej Mirnyj, podle kterého byl průběh událostí ještě zajímavější a nabitější emocemi, než si vůbec lze představit.

Podle dalšího bývalého zaměstnance Oleksije Breuse pak seriál dělá až přehnané padouchy z lidí, jako byl vedoucí elektrárny Viktor Brjuchanov nebo zastupující inženýr Anatolij Ďatlov, který v minisérii působí jako skutečný padouch. Chválí ale, že tvůrci ukázali divákům celou šíři katastrofy a dění kolem ní. "Není to ani dokument, ale ani to není fikce," dodal v rozhovoru Breus.

Takže uvidíme, jakého přijetí se nakonec dočká seriál od ruské NTV a zda skutečně elektrárnu v této verzi odpálí imperialistický agent.

Zdroje:
Vlastní