Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nečas: TOP 09 kašle na vládu. Kalousek: Starej se o neonacistu Bátoru

Nečas: TOP 09 kašle na vládu. Kalousek: Starej se o neonacistu Bátoru
zdroj: Mediafax

Premiér Petr Nečas dnes na brífinku po zasedání vlády tvrdě kritizoval neúčast ministrů z TOP 09 na jednání kabinetu. Podle něj je nepřijatelné, aby se takto chovali ministři vlády. Přesto dnes vláda podle něj schválila především zákony z pera ministra financí Miroslava Kalouska, který předložil vládě „své“ daňové reformy, ale přitom na vládě dnes nebyl.

Neúčast ministrů TOP 09 na dnešním jednání vlády označil premiér Petr Nečas za neomluvenou a neomluvitelnou. Jediným z pětice ministrů TOP 09, který se z jednání řádně omluvil, je ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který je ale momentálně na dovolené.

„Pravidla musí platit pro všechny, ne jen pro někoho. Jak by dopadl kterýkoliv občan České republiky, kdyby přestal chodit do práce?," řekl dnes k neúčasti TOP 09 káravě premiér.

„Absence ministra financí Miroslava Kalouska byla za hranicí elementární politické odpovědnosti," uvedl také Nečas. Upozornil, že i bez Kalouska vláda schválila jeho návrh daňových změn.   Kalouska přitom dnes na vládě nahradil jeho první náměstek Ladislav Minčič, který se na daňových přípravách podílel významnou měrou.

Nečas zdůraznil, že jednací řád TOP 09 porušila už minulý týden, kdy také nebyli na jednání kabinetu.

Kabinet podle něj ale provedl v návrhu daňových zákonů několik málo změn, a kdyby TOP 09 ve sněmovně dokumenty nepodpořila, byl by to podle premiéra "Kocourkov".

Polovina nuly je stále nula

"To, že může dojít ke změně, je možné, ale případná změna musí být koaličně dohodnuta," připustil ale Nečas. K zákonům také řekl, že může být přijat, když s ním souhlasí nadpoloviční většina přítomných ministrů z každé koaliční strany. "Polovina nuly je stále nula," konstatoval Nečas.

Předseda vlády se také velmi nevybíravě opřel do samotného Kalouska. „To se mu to říká, když to nemusel odpracovat," reagoval pak na zprávu, že Kalousek schválení materiálu "přivítal". Na dotaz, zda s Kalouskem konzultoval, odpověděl, že se baví pouze s těmi, kdo na jednání dojdou. „Kdo chce kam, pomozme mu tam," dodal přezíravě.

Kalousek: My jsme postupovali přesně podle jednacího řádu

Kalouskova reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Pan premiér má na svá vyjádření nepochybně právo. Nicméně je s podivem, že svojí energii napíná vůči politikům, kteří protestují proti extrémismu ve státní správě, a že se nevěnuje tomu, odstranil neonacistu z vysokého místa na ministerstvu školství," zmínil k tomu pro ParlamentníListy.cz ministr financí. 

Na otázku, co s tím ale hodlá TOP 09 dělat, pak odvětil:  „To se zeptejte pana premiéra, co s tím hodlá udělat. My jsme postupovali přesně podle jednacího řádu. Na zvukovém záznamu z minulého jednání vlády zcela jistě bude další léta archivován můj hlas, že se rádi do jednací místnosti vrátíme za nějakých podmínek."

Připadá mu prý neuvěřitelné, že už týden se diskutuje o tom, jestli česká vláda strpí neonacistu ve funkci ředitele odboru ministerstva školství. „Pokud strpí, pak je to složité. My jsme připraveni plnit s plným nasazením své úkoly, ale v rámci hodnotového systému, ze kterého konzervativní strana TOP 09 vychází a tam podpora extrémismu rozhodně nepatří," dodal Kalousek.

Celý článek na ParlamentniListy.cz