Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Nečas nenávidí kočkopsy. Důchodová reforma je ale jedním z nich

Nečas nenávidí kočkopsy. Důchodová reforma je ale jedním z nich
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

V časech bojů o nového policejního prezidenta si premiér Petr Nečas oblíbil slovo kočkopes a byl schopen ho s náležitým pejorativním nádechem použít i několikrát v jedné větě.

Přitom ale ve své vládě nezabránil zrodu skutečného kočkopsa, kterým je navrhovaná penzijní reforma. V nynější podobě ji snad nechtěl nikdo a kabinet by udělal nejlépe, kdyby ji v život vůbec neuváděl.

Reformu důchodového systému označila hned od vzniku této koalice vláda za jednu ze svých priorit. V podobě, jaké je připravena, je však podrobována kritice ze všech stran. Týká se především druhého pilíře penzijního systému, který budou tvořit soukromé fondy. Opoziční strany brojily proti vyvádění peněz ze státního systému, pravicoví ekonomové zase požadovali, aby účast v tomto pilíři byla povinná. Výsledek? Ani tak, ani tak.

Rozčarován z návrhu důchodové reformy je i člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník, jenž patřil k zastáncům druhého pilíře, v němž si lidé spoří u soukromých fondů. „Než takovýto kompromis, tak raději udělejme jen parametrickou změnu státního pilíře a důkladně předělejme třetí pilíř s penzijním připojištěním," říká Zámečník pro ParlamentníListy.cz.

Dva dobrovolné pilíře jsou nesmyslem

Tomu také vadí, že vláda nevzala v potaz ani návrh na vznik státního fondu, což by byl diverzifikovaný fond životního cyklu s investicemi do cenných papírů po celém světě s minimálními správcovskými náklady. „S druhým pilířem nesouhlasím, úplně bych ho vypustil a zůstal by jen první a třetí pilíř," nabízí svůj pohled pro ParlamentníListy.cz Jiří Rusnok, prezident Asociace penzijních fondů.

Celý článek na ParlamentniListy.cz