Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Naštvaní poslanci: Jak ti ´odhalení´ špioni asi dopadnou?

Naštvaní poslanci: Jak ti ´odhalení´ špioni asi dopadnou?
zdroj: tisková zpráva

Za velký problém považují oslovení experti i poslanci skutečnost, že Ústav pro studium totalitních režimů zveřejnil seznamy agentů, aniž si ověřil, zda mezi nejsou i ti ještě aktivní.

Ohrožení agentů i bezpečnosti země způsobilo zveřejnění seznamů důstojníků a agentů, kteří pracovali pro vojenskou kontrarozvědku za komunismu.

Vojenské zpravodajství tyto informace poskytlo Ústavu pro studium totalitních režimů, který je zveřejnil, aniž by si ověřil, zda někteří ještě nejsou aktivní v novodobé tajné službě. Jména byla na webu Ústavu k dispozici několik týdnů, dokud v červnu nedošlo k jejich stažení.

„Jednoznačné pochybení je na straně Ústavu pro studium totalitních režimů. Vojenské zpravodajství má ze zákona povinnost předložit vše a je na tom, kdo informace zveřejňuje, aby si ověřil, co všechno zveřejnit může," ukazuje pro ParlamentníListy.cz prstem na viníka Jan Vidím, místopředseda sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost. Bližší informace očekává expert ODS od ředitele Vojenského zpravodajství na jednom z prvních zasedání výboru.

Celý článek na ParlamentniListy.cz