Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Nástupce Ratha to bude mít těžké, říká možná hejtmanka

Nástupce Ratha to bude mít těžké, říká možná hejtmanka
zdroj: Mediafax

David Rath skončil ve vazbě a zdá se být jisté, že v příštích čtyřech letech již nebude hejtmanem Středočeského kraje v barvách ČSSD. Kdo ho ale nahradí v čele kandidátky pro podzimní krajské volby? Jednou z adeptek je dosavadní náměstkyně hejtmana Zuzana Moravčíková, která však prohlašuje, že ji vyhlídka na hejtmanský post netěší.

Dnes odpoledne bude vedení středočeské ČSSD jednat o tom, kdo by měl nahradit dosavadního hejtmana a poslance Davida Ratha, který sedí ve vazbě, v čele kandidátky pro krajské volby. Potenciálních kandidátů je hned několik, např. stínový ministr školství Marcel Chládek, nebo také náměstkyně hejtmana Zuzana Moravčíková. Ta ve vyjádření pro Deník uvedla, že se přizpůsobí rozhodnutí předsednictva.

„Ta možnost tady je. Dnes zasedá předsednictvo a já se jeho rozhodnutí přizpůsobím. Pokud mě navrhnou a získám dostatečnou podporu, dostatek hlasů, nic jiného mi nezbude. Tato situace mě vůbec netěší, a ať to vezme kdokoliv, bude to mít těžké,“ uvedla Moravčíková.

A zdá se, že kandidatura Moravčíkové na hejtmanku je možná, těméř pravděpodobná. Ve vyjádření pro ČTK ji jednoznačně podpořil např. krajský náměstek pro dopravu Robin Povšík (ČSSD). "Občas si v radě dovolila i vyjádřit svůj vlastní názor, který se lišil od názoru pana hejtmana," míní Povšík, což ji v jeho očích řadí mezi přední adepty na hejtmanský post.