Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Nagyová prý chtěla Nečasův rozvod. Sledovala i řidiče

Nagyová prý chtěla Nečasův rozvod. Sledovala i řidiče
Zadržená Jana Nagyová | zdroj: isifa/Lidové noviny/TOMAS HAJEK

Z policejního dokumentu o důvodech zahájení trestního stíhání proti pravé ruce premiéra Petra Nečase Janě Nagyové se lze mimo jiné dočíst, že Nagyová na ministerského předsedu tlačila, aby se rozvedl se svojí ženou Radkou.

Z dokumentu, který se podařilo získat týdeníku Euro a serveru E15.cz je prý zřejmé, jak celá kauza, jejíž vyšetřování je založeno na odposleších telefonů, vznikla. Z textu vyplývá, že Nagyová řešila sledování Radky Nečasové a svých dvou podřízených. Jedním z nich byl i řidič Úřadu vlády Jiří Pertl. Kromě toho je prý patrný i charakter jejího vztahu k premiéru. Již delší dobu se spekuluje o tom, že jejich vztah není ryze pracovní.

Policie tvrdí, že si Nagyová sledování objednala u Vojenského zpravodajství z osobních důvodů. Byla obviněna z organizátorství trestného činu, zneužití pravomoci úřední osoby a také z podplácení, za což jí hrozí trest odnětí svobody ve výši až 5 let.

Chtěla, aby se rozvedl

Podle odposlechů prý Nagyová na Nečase tlačila, aby se rozvedl. "Za motiv jednání je považována snaha Nagyové zabránit spekulacím novinářů o jejím vztahu s premiérem, k čemuž mohlo přispět zjištění, že řidič Nagyové Jiří Pertl často se služebním vozidlem přijíždí k budově Úřadu vlády (Hrzánskému paláci), momentálnímu bydlišti předsedy vlády, a dále zabránit spekulacím o majetkových poměrech Jany Nagyové," cituje E15.cz policejní dokument.

Ze sledování Nečasovy manželky viní policie také bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, jeho nástupce Milana Kovandu a dalšího zpravodajce.

Zdroje: