Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Na ministerstvu kultury vládne chaos

Na ministerstvu kultury vládne chaos
Alena Hanáková | zdroj: Mediafax

Na ministerstvu kultury podle MF DNES stále vládne chaos. Ministryně Alena Hanáková dělá kroky, které ještě nedávno kategoricky popírala a probíhají procesy, u kterých nikdo neví, zda jsou vůbec přínosné. Poslední událostí tohoto ražení bylo středeční odvolání ředitele Národní galerie.

Ministerstvo například stále trvá na slučování Národního divadla se Státní operou. Nemá přitom žádnou analýzu, jaké to přinese výhody, nebo naopak problémy. „To uvidíme za rok, za dva,“ říká k tomu náměstek ministryně kultury Martin Sankot, který je všeobecně považován za hlavní motor dění, které pod ministerským dohledem probíhá.

Že by slučování, které zahájilo již předchozí vedení ministerstva, zastavili, však odmítá. „To by podle nás vyvolalo větší chaos, zmatek, negativa než to nechat v tomto stavu,“ vysvětluje Sankot. Bývalé vedení podle něj zjevně nebylo schopné transformaci dokončit, takže muselo skončit. Jeho odvolání bylo příčinou slavného „procesového“ televizního vystoupení ministryně Aleny Hanákové.

Slučování může být přínosné

Sami zainteresovaní umělci uznávají, že proces slučování může být přínosný. Jeho provedení je však prý neuvěřitelně špatné. „Je smutné, že transformaci české opery dělají lidé, kteří kultuře ani trochu nerozumějí. Zaráží mě neodbornost celého procesu. A to, že nikdo za zmatek nenese odpovědnost,“ říká k tomu tajemník Unie orchestrálních hudebníků Jindřich Ptáček. A přisadil si i bývalý ministr Jiří Besser: „Kdybych transformaci dělal já, udělám ji tak, že všichni budou spokojeni,“ myslí si.

Dalším překvapivým krokem bylo ve středu odvolání šéfa Národní galerie Vladimíra Rösela. Donedávna přitom ministryně Hanáková vehementně popírala, že by se k takovému kroku chystala. „Měl celou řadu příležitostí, aby prokázal svou kvalifikaci. Ukázalo se, že tato kvalifikace je velmi omezená,“ řekla k tomu ministryně nyní.

Zdroje: