Dnes je pondělí 20. května 2024., Svátek má Zbyšek
Počasí dnes 21°C Dešťové přeháňky

Na co se půjčka vyplatí a na co nikdy?

Na co se půjčka vyplatí a na co nikdy?
zdroj: Alexander Grey, Unsplas

Vypůjčit si peníze můžete dnes klidně online a během několika minut. O poznání delší je pak jejich následné splácení – proto byste si vždy měli půjčovat s rozmyslem. Jak vybrat výhodnou půjčku a kvůli čemu se nevyplatí zadlužovat?

Zamyslete se nad účelem

První otázku byste si měli položit ohledně samotného účelu úvěru. Pro smysluplné půjčení si prostředků platí, že životnost kupovaného zboží či služby by měla trvat déle, než je doba nutná k jejich splacení. Zároveň by mělo jít spíše o typ investice do sebe nebo do majetku, která má potenciál vylepšit váš život dlouhodobě nebo je pro vás momentálně nezbytná. Mezi vhodné příklady patří třeba půjčka pro domácnost (na nutné spotřebiče či rekonstrukci), na vzdělání, potřebné auto či na nové bydlení.

Z toho vyplývá, že pořizování nákladných dárků, dovolených či zbytné drahé elektroniky není vhodným záměrem pro půjčku. Na podobné zážitky a libůstky se vždy více vyplatí poctivé střádání.

Nejhorší možností je použít půjčku s úmyslem splacení jiného dluhu. V tomto momentu začíná tzv. dluhová spirála, z níž se lze vymotat jen těžko a u jejího konce často asistují exekutoři. V případě, že máte problém svůj závazek splácet, komunikujte s poskytovatelem co nejdříve – bude se vám snažit vyjít vstříc.

Jak najít výhodnou půjčku?

Jestliže jste si jisti, že půjčku potřebujete a že ji zvládnete splácet i v případě krátkodobého výpadku nebo snížení příjmu, vybírejte mezi nabídkami společností podle důležitých parametrů:

  • výše měsíční splátky,
  • doba splácení,
  • úroková sazba,
  • RPSN (roční procentní sazba nákladů – kromě úroků jsou v ní započítány i všechny poplatky),
  • možnost odložení splátek,
  • sankce za porušení smlouvy atd.

Nechte si dostatek času, abyste si závazek nejen dobře rozmysleli, ale zároveň našli i nejvhodnějšího poskytovatele. Vyhledejte si recenze opravdových klientů, abyste se vyhnuli nesolidním společnostem. Smlouvu pak podepište jen po důkladném přečtení a na nejasnosti se předem zeptejte pověřeného pracovníka nebo na klientské lince.

Zdroj: moneta.cz, xtb.cz

Zdroje:
Inzerce