Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 22°C Polojasno

Loni se do ČR dovezly řezané květiny za 2,4 mld. korun, což je více než předloni

Loni se do ČR dovezly řezané květiny za 2,4 mld. korun, což je více než předloni
zdroj: tisková zpráva

V loňském roce se do Česka dovezly řezané květiny za 2,4 miliardy korun, což je o necelých 100 milionů korun více než předloni. Největší podíl na dovozu mají květiny z Nizozemska, Ekvádoru nebo Dánska. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Svaz květinářů a floristů ČR dnes na tiskové konferenci v Praze uvedl, že květinářům letos mírně klesly náklady, cena květin ale bude kvůli zvýšení DPH zhruba o 20 až 30 procent vyšší.

V roce 2023 byla podle ČSÚ hodnota zahraničního dovozu řezaných květin přibližně 2,4 miliardy korun, o necelých 100 milionů větší než v roce 2022. Zhruba o stejnou částku se meziročně zvýšila i hodnota dovezených květin z Nizozemska na více než 1,8 miliardy korun. Po Nizozemsku se dovezlo nejvíce květin z Ekvádoru, a to v hodnotě přes 177 milionů korun.

Předsedkyně Platformy Výkvět Lamya Zítková Kourdi uvedla, že Česko je v produkci řezaných květin soběstačné z necelého procenta. Je proto podle ní prostor na zlepšení, kterému by mohl přispět rostoucí počet květinových farem. Kourdi tvrdí, že za posledních pět let jejich počet v ČR vzrostl odhadem na 200. Důvod je podle ní, že na farmách seženou lidé květiny, které v běžných obchodech nejsou, například jiřiny. Roste také poptávka po lokálních květinách bez pesticidů. "U dovozových květin nevíte, čím jsou postříkané," tvrdí Kourdi.

Vzrůstající počet květinových farem v ČR potvrdil i člen předsednictva Svazu květinářů a floristů ČR Milan Dopita. Přesto je podle něj pro květináře a floristy obtížné české květiny nakoupit. "Farmáři si to prodávají sami a nechtějí nám to prodat, nebo to nabízí za takové ceny, které jsou absolutně neakceptovatelné - a pro nás je to pak neprodejné," řekl Dopita.

Kourdi v reakci uvedla, že podle jejích informací farmáři prodávají jak floristům a květinářům, tak i koncovým zákazníkům. Nemůžou ale vyhovět všem požadavkům, protože nejsou schopni dodat nekonečné množství květin v různých barvách. "Nemůžou od nás očekávat, že budeme fungovat jako velkoobchod, který nakupuje v desítkách tisíc z Holandska," doplnila.

Cena květin na nizozemské burze se podle svazu mění v závislosti na poptávce a sezoně. "Některé květiny klesají na cenu, kterou znám před covidem. Není to ještě moc položek, ale v některých částech se už dostává do normálu," uvedl Dopita. Zároveň řekl, že se květinářům letos mírně sníží náklady. "Cena energií šla dolů, i když málo, stejně tak i přípravky na hnojení a na ochranu rostlin. Bohužel nahoru šla zase pracovní síla a mzdy," tvrdí.

Za květiny podle Dopity zaplatí lidé letos více než v předchozím roce. Do loňska se totiž na řezané květiny vztahovala snížená sazba DPH 15 procent, od letošního roku se DPH s přijetím konsolidačního balíčku přesunula do základní sazby 21 procent.

Z údajů svazu vyplývá, že za rok 2022 utratil každý Čech za květiny v průměru 1546 korun, což odpovídá zhruba dvěma dárkovým kyticím. Za loňský rok očekává svaz podobná čísla.

Zdroje: