Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Aktualizováno: Lékárníci kvůli technickým problémům eReceptu nemohli vydávat léky

Aktualizováno: Lékárníci kvůli technickým problémům eReceptu nemohli vydávat léky
Podle mluvčí SÚKL Kláry Brunclíkové je možné léky vydávat pomocí záložního datového centra. Podle lékárníků ale nemá všechy funkce (Ilustrační foto) | zdroj: Patrik Uhlíř / MAFRA / Profimedia

Systém elektronických receptů eRecept byl po technických problémech obnoven.

(AKTUALIZOVÁNO) Provoz systému elektronických receptů byl podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) obnoven. Nyní funguje s částečným omezením, uvedl ve 13 hodin na twitteru. O jaké omezení konkrétně jde, ústav neuvedl. Od rána kvůli výpadku nebyla pro většinu lékařů přístupná administrativa kolem covidu-19, nemohli nahlašovat například očkování nebo výsledky testů.

Lékaři kvůli výpadku nemohli elektronicky předepisovat léky na recept, SÚKL jim doporučoval vystavovat dříve používané papírové formuláře. V lékárnách byl problém s vydáváním léků pacientům. Podle České lékárnické komory se některé nemohly spojit ani se záložním úložištěm e-receptů a nebylo možné vydávat léky prostřednictvím občanského průkazu.

(11:33, původní zpráva) Na twitteru o tom informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který systém zajišťuje. Podle České lékárnické komory není možné pacientům vydávat předepsané léky. Její zástupci to napsali na twitteru.

Podle mluvčí SÚKL Kláry Brunclíkové je možné léky vydávat pomocí záložního datového centra. Podle lékárníků ale nemá všechy funkce.

„Lékárníkům nefunguje načítání eReceptů a nemohou pacientům vydat předepsané léky. Závada však není na jejich straně. Prosíme pacienty o trpělivost a porozumění,“ uvedla komora. Záložní úložiště podle komory nemá všechny funkcionality standardního řešení a někteří lékárníci mají problémy i s přístupem do něj.

Podle webu ePreskripce byl před 10:00 ráno předpoklad obnovení provozu v řádech desítek minut. „Intenzivně pracujeme na odstranění technických problémů,“ uvedla Brunclíková. Podle lékárníků výpadek trvá už přes dvě hodiny a považují ho za jeden z největších od spuštění e-receptu.

Lékaři povinně předepisují léky elektronicky od roku 2018. Loni jich bylo podle statistik každý měsíc předepsáno od 5,5 do 7,3 milionu.

Pacienti si mohou díky tomuto systému léky vyzvednou v lékárně i bez předchozího osobního kontaktu s lékařem, může jim recept poslat v SMS nebo na e-mail. K vyzvednutí pak stačí ukázat kód nebo načíst občanský průkaz. Systém se osvědčil zejména v době pandemie.

Zdroje: