Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kuba varuje ODS: Hlavně nesmíme dráždit prezidenta

Kuba varuje ODS: Hlavně nesmíme dráždit prezidenta
Martin Kuba | zdroj: Profimedia

ODS si přeje, aby prezident Miloš Zeman v druhém pokusu o sestavení vlády pověřil jejím vytvořením Miroslavu Němcovou. K tomu, aby se tak stalo a zároveň se potvrdila "stojedničková" většina ve sněmovně, potřebuje ODS dobré vztahy jak s TOP 09, tak s prezidentem Zemanem. O současné strategii občanských demokratů píše deník Hospodářské noviny.

„Doba je sice dramatická, ale máme si dobře promyslet, co říkáme. Ne honem rychle měnit názory, abychom zaplnili noviny,“ domnívá se Němcová. HN si všímají, že vyjádření ze strany ODS jsou velice mírná, zejména při srovnání s výroky Miroslava Kalouska či Karla Schwarzenbergra.

I politologové se prý divili, proč se ODS razantněji nevymezuje proti Zemanovi. Podle nich jde o zajímavé téma, kterého se například TOP 09 chopila.

Deník HN píše, že důvodem je i to, že právě ODS potřebuje nejvíce ze všech stran vydržet až do řádných voleb. V neposlední řadě tudíž chce získat druhý pokus o sestavení vlády. Znamená to, že by Zeman pověřil Miroslavu Němcovou a bývalá pravicová koalice by měla opět možnost vládnout.

Mírový stav s Hradem

Podle Hospodářských novin ODS potřebuje mírový stav s Hradem i s TOP 09. Proto se prý také úřadující předseda ODS Martin Kuba chová smírně i ve vztahu ke Karlu Schwarzenbergovi, který na adresu ODS například řekl, že je v koncích. „To poslední, co nyní pravicový volič čeká, jsou žabomyší hádky mezi TOP 09 a ODS. Dnes jsou díky postupu prezidenta oslabeny všechny parlamentní strany a já věřím, že i pan předseda Schwarzenberg cítí, že na takovéto pošťuchování není vhodná doba,“ uvedl Kuba.

ODS prý nyní hlavně staví na tom, že hovoří o parlamentní demokracii a "stojedničkové" většině. Ta má být podle HN její největší zbraní proti prezidentovi Miloši Zemanovi.

Zdroje: