Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Krvavý souboj o srdce dámy se odehrál v oblacích

Krvavý souboj o srdce dámy se odehrál v oblacích
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Souboje sloužící k urovnání sporů či hájení cti bývaly oblíbenou kratochvílí Francouzů. Dokonce se tvrdí, že Ludvík XIII. za vraždy spojené se souboji udělil na osm tisíc milostí. V roce 1808 si to ale rozdali dva sokové v lásce, kterým šermování nebo střílení přišlo příliš banální, a zvolili proto netradiční duel ve vzduchu nad Paříží.

Pánové de Grandpré a Le Pique se ucházeli o přízeň jisté mademoiselle Tirevitové, tanečnice pařížské opery. Zatímco de Grandpré si ji vydržoval, milá umělkyně se začala tajně scházet s jeho sokem.

Co s tím? Jedině souboj na život a na smrt o srdce zmíněné dámy. A protože se oba soupeři považovali za nadmíru kultivované muže, rozhodli se pro netradiční klání v horkovzdušných balonech, které byly v té době velmi moderní. Vzali si měsíc na to, aby si postavili vlastní identické balony.

Duel se měl odehrát ve výšce kolem 800 metrů, přičemž pánové neměli pálit po sobě, ale měli se pokusit sestřelit soupeřův balon z tak zvaného trombonu, čili z flinty s trychtýřovitě rozšířeným ústím hlavně, kterou známe například z pohádek o loupežnících. Zbraň byla určena na krátkou vzdálenost, nabíjela se větším počtem malých kulí a dokázala díky své konstrukci pokrýt jediným výstřelem velký prostor.

Balony startovaly jednoho květnového rána v pařížských Tuilerijských zahradách. Do košů si každý z duelantů vzal pomocníka, který mu pomáhal balon ovládat. Tito pomocníci nastupovali s vědomím, že pokud bude mít jejich pán mizernou mušku, zahynou spolu s ním. Vznášející se balony povzbuzoval dav zvědavých diváků, z nichž mnozí si prostě mysleli, že sledují jakýsi přátelský závod.

Když byly balony v odpovídající výšce a zhruba osmdesát metrů od sebe, byl dán ze země příslušný signál. Pique vystřelil jako první, ale zcela nepochopitelně svůj obrovský cíl minul. Grandpré palbu opětoval a vedl si mnohem lépe. Zasáhl cíl, prostřelený Piqueho balon se zřítil k zemi a předčasně ukončil život obou pasažérů. Podle svědků to byl nepěkný pohled – Pique a jeho spolujezdec se prý roztříštili na kusy o střechu domu.

Grandpré své vítězství oslavil tím, že ještě chvilku stoupal vzhůru do mraků, než se vrátil na pevnou zem - pro jistotu nikoliv v místě Piqueovy havárie, ale kdesi na pařížském předměstí.

Není ovšem známo, zda vítěz duelu nakonec dokázal půvabnou slečnu Tirevitovou přesvědčit a zda jejich avantýra pokračovala. A dokonce se ani neví, zda mademoiselle o šíleném souboji vůbec věděla.

Zdroje:
Vlastní