Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Komunisté změnili pravidla dnešního pohřbu herečky Švorcové

Komunisté změnili pravidla dnešního pohřbu herečky Švorcové
zdroj: Mediafax

Jiřina Švorcová, herečka a zapálená komunistka, zemřela ve věku 83 let v pondělí 8. srpna. Na svou poslední cestu se vypraví v pátek 12. srpna ve 13 hodin, ve Velké obřadní síni strašnického krematoria. Pohřeb měl být přitom původně skromný, v úzkém rodinném kruhu.

Přestože původně rozloučení mělo proběhnout v úzkém rodinném kruhu, pro velký ohlas občanů na tuto smutnou událost, který zaznamenali v ústředí KSČM, se nyní podle informací ParlamentníchListů.cz předpokládá nejen účast stranického vedení, ale podle všeho se budou chtít rozloučit i mnozí její příznivci a někteří kolegové.

Jiřina Švorcová zemřela po dlouhé a těžké nemoci v léčebně pro dlouhodobě nemocné v Praze na Malvazinkách, v níž byla od května udržovaná v umělém spánku. Postupně ji ale opouštěly důležité životní funkce.

"Setkávali jsme se na akcích, mítincích a v posledních týdnech, které prožila po nemocnicích, jsem ji velmi držel palce, aby se z toho dostala. Bohužel to nepomohlo, ale budu na ni v dobrém vzpomínat," podotkl pro ParlamentníListy.cz po smrti herečky předseda KSČM Vojtěch Filip.

Jsou herečtí kolegové, kteří na ni vzpomínají v dobrém, nebo alespoň s respektem, jsou ale i tací, kteří si kopnou do člověka, který se už nemůže bránit. I to je podle některých jejích příznivců test lidských povah.

Bohdalová: Nikdy mi neublížila

Kolegové Jiřiny Švorcové z Vinohradského divadla, kde strávila dlouhých 40 let, jsou podle deníku Blesk celkem smírní: „Když si odmyslím její aktivitu v politice, musím říci, že byla výbornou kolegyní, i když moc blízko jsme k sobě neměli," řekl pro Blesk Jaroslav Satoranský. „Nikdy mi neublížila a svým způsobem si jí vážím, že nepřevlékla rychle kabát a nepoplivala si tím tak celý svůj život," dodala Jiřina Bohdalová.

"Odešla jedna z nejlepších českých hereček, nesmírně charakterních a citlivých. To, s jakým názorem žila, je jedna věc, ale jako herečka i jako člověk byla nesmírně vnímavá, citlivá a zkušená. Byla to skutečně "paní herečka". Rád vzpomínám na jejího Krále Šumavy, Ženu na pultem, ale i další filmy nebo inscenace," řekl pro ParlamentníListy.cz režisér Zdeněk Troška.

Celý článek na ParlamentniListy.cz