Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Komunisté "vrací" úder Nečasovi: Naši pohraničníci nikdy nekradli!

Komunisté "vrací" úder Nečasovi: Naši pohraničníci nikdy nekradli!
Pavel Kováčik | zdroj: Mediafax

Zatímco podle premiéra Petra Nečase (ODS) nabývá situace kolem Ústavu pro studium totalitních režimů skandálních rozměrů, předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik v tom vidí zoufalé záchranné stéblo pro topící se ODS.

Podle premiéra jde o ovládnutí Archivu bezpečnostních složek (ABS) a o to, aby informace z něj neohrozily budoucí vládní spolupráci ČSSD a KSČM. „To je typická karta antikomunismu, kterou vytahuje každý, komu se to hodí,“ říká pro ParlamentníListy.cz Pavel Kováčik. Připomněl, že preference ODS jsou značně při dně.

Komunista: Pane premiére, nechcete počkat první na výsledky voleb?

Nečasovým úvahám, že opoziční sociální demokraté chystají po volbách menšinovou vládu s podporou komunistů, kteří za to prý budou požadovat místa ve státní správě, se Kováčik vysmál. „Je vidět, že je pan premiér v úzkých. Jak může vůbec mluvit o tom, jaká bude spolupráce mezi ČSSD a KSČM? Průzkumy jsou jedna věc, ale definitivní karty rozdají především občané této země, jako ocenění minulého období,“ konstatuje poslanec.

ÚSTR byl zřízen zákonem s cílem zkoumat dobu nesvobody. „A to má být ta jeho nepolitičnost?“ směje se Pavel Kováčik. „Vždyť to byl ústav zcela jednoznačně cíleně založený.“ Dodal také, že od svého vzniku čelí rozporuplným názorům.

Zdroje: