Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Keller propral "skvostné" nápady politiků na uzdravení ekonomiky

Keller propral "skvostné" nápady politiků na uzdravení ekonomiky
zdroj: Mediafax

Že Česká republika není v dobré ekonomické kondici, ví všichni. Politici se předhání v návrzích, jak jí pomoci a vyléčit ji z krize. A jak píše profesor Keller v komentáři pro deník Právo, je sledování jejich snah nanejvýš zajímavé.

Rebelující poslanci z ODS navrhují prodat poslední státní podíly včetně pivovarů. Keller však podotýká, že žádný z nich není schopen říct, proč by takový prodej měl pomoci, když jsme v koncích i přesto (či právě proto?), že se prodal pivovar v Plzni a další firmy, které státu přinášely bohatý zisk.

Politici si podle Kellera protiřečí. Na jedné straně neustále hovoří o zvyšování konkurenceschopnosti naší země, na straně druhé pak lacině prodávají firmy, které skutečně světově konkurenceschopné byly. „A nyní chtějí ve jménu konkurenceschopnosti ještě vyšší zašantročit zbytky rodinného stříbra,“ odsuzuje návrh rebelů profesor.

Jiné hlasy šeptají o 400 tunách zlata nevytěženého zlata, jehož těžba by mohla naší ekonomice podat záchrannou ruku. Keller však poukazuje na to, že od hospodářského propadu naší ekonomiky nezachránil ani prodej zlatých cihel, které byly uloženy v českých bankách. „Teď už to jistě zabere. Pokud na tom nezbohatnou všichni, tedy aspoň někteří,“ poznamenává.

Dalším možným záchranným lanem, které se v poslední době velmi propírá, je navrácení církevních restitucí. „Církve zajisté budou moudře hospodařit a stát z toho bude profitovat,“ ironicky komentuje hospodářskou spásu v podobě církví. „Proč vůbec zakládat vědecká centra a technické parky, když zde máme církev katolickou?“

 

Zdroje: